Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Plánujete očkování proti chřipce? Pak je nyní ten nejlepší čas

Podle lékařů se chřipka obvykle objevuje nejčastěji mezi prosince a březnem. Listopad je tak nejvhodnější dobou k očkování proti této nemoci.

Většina osob si musí očkování zaplatit sama, některým pacientům ale vakcinaci proplácí zdravotní pojišťovna. „Samotná očkovací látka vychází na 180 korun, plus aplikace,“ uvedl mluvčí KNL Václav Řičář. Očkování podle něj uhradí pojišťovna například seniorům nebo osobám s farmakologicky léčeným onemocněním srdce, plic ale třeba i ledvin.

Do rizikové skupiny spadají například lidé s chronickým onemocněním zejména pak plic a srdce, pacienti s onemocnění jater, ledvin i osoby s poruchou imunitního systému. Stejně tak sem spadají lidé v institucionálním prostředí jako jsou léčebny nebo například domovy seniorů.

Očkování je doporučeno zejména lidem z rizikových skupin. „Dále by se měli nechat očkovat lidé pracující s rizikovou skupinou nebo například lidé s důležitou pozicí, cestovatelé a podobně,“ komentoval Adam Vitouš, primář infekčního oddělení KNL a dodal, že u pacientů u rizikových skupin je pravděpodobnější usmrcení chřipkou, než je tomu i zdravých osob. 

Foto pixabay.com

Štítky chřipka, očkování, KNL, nemocnice, Liberec, nemoc

Plánujete očkování proti chřipce? Pak je nyní ten nejlepší čas  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.