Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Za poslední týden přibylo šest případů žloutenky. Epidemie je podle hygieniků na ústupu

Lokální epidemie žloutenky v Turnově je možná na ústupu, za poslední týden přibylo šest nových případů. Od druhé poloviny září hygienici zaznamenali 73 nemocných žloutenkou typu A s vazbou na ohnisko v Turnově. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Genetická vyšetření zachycených virů z Turnova prokázaly shodnost s původcem zvýšeného výskytu žloutenky typu A (VHA) v rizikových komunitách na Liberecku a Jablonecku na jaře letošního roku, kde onemocnělo 21 lidí.

„Vzhledem k charakteru epidemie se kromě kontaktního přenosu onemocnění jeví jako vysoce pravděpodobná cesta nákazy užitková voda používaná v zahrádkářských koloniích v Turnově, ačkoliv se nyní přítomnost viru VHA v ní neprokázala," uvedl krajský ředitel hygieniků Vladimír Valenta.

Za poslední týden podle něj přibyly jen případy, které odhalili v rámci prováděného epidemiologického šetření, nebo šlo o osoby sledované v rámci takzvaného lékařského dohledu. „Od začátku roku v lékařském dohledu sledujeme více než 300 osob. V současné situaci předpokládáme, že se již nacházíme v sestupné fázi vývoje epidemie," dodal Valenta.

Hygienici v ohnisku nákazy doporučují vyvarovat se konzumace ovoce a zeleniny zalévaných či omývaných užitkovou vodou z neprověřených zdrojů, a to jak čerstvých, tak mražených. „Virus VHA je velmi odolný vůči teplotám a dlouho přežívá v prostředí. V zamraženém stavu virus přežívá. Varem je virus zničen, pokud působí déle než pět minut, teplota 60 stupňů Celsia jej ničí po deseti hodinách," uvedla Balašová.

Žloutenka typu A

Žloutenka typu A, označovaná také jako nemoc špinavých rukou, se přenáší především kontaktem. Lidé se ale mohou nakazit i kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. Nemoc se projevuje dva až sedm týdnů od nákazy. Jde o onemocnění jater. Pacient má zažívací potíže, může mít také příznaky podobné chřipce či nervové potíže. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost. U dospělých se častěji než u dětí projeví nemoc i žlutým zabarvením kůže a očního bělma. Od začátku roku hygienici evidují v Libereckém kraji 97 případů a dalších osm lidí s trvalým bydlištěm mimo Liberecký kraj, ale vazbou na ohnisko nákazy v Turnově.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, žloutenka, Turnov, epidemie, virus, Krajská hygienická stanice, Liberec, Liberecký kraj, Vladimír Valenta, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za poslední týden přibylo šest případů žloutenky. Epidemie je podle hygieniků na ústupu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.