Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na Liberecku roste počet případů HIV. Dopravní podnik na terminál MHD přistavil osvětovou tramvaj

PR článek

Významný podíl na preventivních akcích na Liberecku má každoročně také Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a. s. (DPMLJ), který společně s Českou společností AIDS pomoc, z. s, (ČSAP) pořádá, při příležitosti Světového dne boje proti AIDS, akci s názvem Osvětová AIDS tramvaj. Úspěšně odhalené případy HIV znamenají, že preventivní aktivity a podpora testování dopravním podnikem mají svůj smysl.

Podle údajů Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu je ke konci září na Liberecku evidováno 95 případů HIV infekce. Poslední roky je zaznamenán vzrůstající trend. V roce 2017 byl na Liberecku diagnostikován 1 případ HIV, v roce 2018 pak 3 případy HIV. Letos za devět měsíců roku je to už 5 případů. (1 žena a 3 muži z Liberce, 1 muž okr. Česká Lípa). 

První prosinec si lidé na celém světě připomínají jako Světový den boje proti AIDS. Česká společnost AIDS pomoc, která má prevenci a boj proti AIDS v České republice jako jeden ze svých hlavních úkolů, pořádá při této příležitosti řadu osvětově-preventivních akcí. Již tradičně se do spolupráce aktivně zapojuje právě liberecký dopravní podnik. 

„Snažíme se být společensky odpovědnou firmou. V průběhu celého roku podporujeme hned několik veřejně prospěšných projektů a aktivit,“ zdůraznil Michal Zděnek, předseda představenstva DPMLJ.

Přistavení „osvětové AIDS tramvaje“ libereckého dopravního podniku, propagace prevence a zajištění odběrové sanitky na terminálu MHD, se tak konalo v Liberci již popáté. Letos se společná akce neuskutečnila 1. prosince, ale mimořádně již ve čtvrtek 28. listopadu.

„Důležité je znát svůj HIV status,“ říká Jiří Pavlát, ředitel Domu světla z České společnosti AIDS pomoc. „Včasné odhalení infekce má významný vliv na úspěšnost léčby a délku života. Bohužel i v dnešní době se setkáváme s tzv. pozdním odhalením HIV infekce, kdy je klient už ve stadiu AIDS a to výrazně komplikuje jeho šance na kvalitní život do budoucna. Tyto pozdní záchyty jsou zbytečné, protože infekci lze otestovat během několika minut v sanitce. Proto neváhejte a využijte možnost se otestovat v Liberci v sanitce,“ zdůraznil Jiří Pavlát. Testování v Liberci letos finančně podpořil Státní zdravotní ústav.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto

Štítky AIDS, HIV dopravní podnik, tramvaj, Liberecký kraj, HIV, dopravní společnost, Liberec, ČSAP, Jablonec nad Nisou, Státní zdravotní ústav, Česko, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Liberecku roste počet případů HIV. Dopravní podnik na terminál MHD přistavil osvětovou tramvaj  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.