Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Stěhování cétéčka do nemocnice. S přístrojem za sedmnáct milionů pomohl jeřáb

Nový CT simulátor stěhoval dnes jeřáb v areálu Krajské nemocnice v Liberci. Moderní přístroj za 17 milionů korun přispěje ke zlepšení péče o pacienty Komplexního onkologického centra. Pracoviště má od roku 2016 dva moderní lineární urychlovače a pro jejich plné a kvalitní využití v léčbě nemocných se zhoubnými novotvary je nutný kvalitní přístroj pro přípravu ozařovacích plánů.

Na nový přístroj přispěl největší nemocnici v kraji 15 miliony korun Liberecký kraj, který je majoritním vlastníkem. Náměstek hejtmana Přemysl Sobotka (ODS) považuje přístroj za velmi důležitý. „Musí nasimulovat na pacientovi lokalizaci, kde se má ozařovat, aby ten paprsek ozařovací byl co nejsilnější, aby nebyl rozptyl a aby nedocházelo k zbytečnému poškozování okolních tkání," řekl o přístroji Sobotka.


Pro každého pacienta se zpracovává individuální plán ozařování. „Podle toho, jakou oblast chceme zářit a jakou oblast chceme krýt, kde zářit nechceme. Původně jsme na to měli klasický simulátor, což byl rentgenový přístroj, ty se už ale přestaly vyrábět a jsou nahrazovány modernějšími CT přístroji, které mají ten benefit, že vidíme i (to), co se děje v těle pacienta," doplnil radiologický fyzik Vít Richter. Rentgenový přístroj liberecké onkologie byl podle něj po deseti letech zastaralý.

Nádorová onemocnění

Nádorová onemocnění jsou podle informací z Českého statistického úřadu (ČSÚ) druhou nejčastější příčinou úmrtí v Libereckém kraji hned po nemocích oběhové soustavy. Novotvary byly v roce 2017 příčinou smrti u 1212 lidí, což je více než čtvrtina všech zemřelých v kraji. Na zhoubné nádory průdušek předloni skonalo 249 lidí, dalších 93 na zhoubné novotvary mízní, krvetvorné a příbuzné tkáně a 91 na rakovinu tlustého střeva. Celkem v roce 2017 zemřelo v Libereckém kraji 4707 lidí, což bylo nejvíc od roku 1992. Loňské údaje zatím k dispozici nejsou.

Stěhování nového CT simulátoru nebylo jedinou stavební akcí, která dnes zkomplikovala provoz v areálu nemocnice. Druhý jeřáb před polednem instaloval repliku věžičky na střechu rekonstruované budovy psychiatrie. „Věžička byla prohnilá a nebezpečná," řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář. Rekonstrukce celé budovy psychiatrie by podle něj měla být hotová v polovině příštího roku.

Autoři | Foto KNL

Štítky nemocnice, KNL, CT tomograf, cétéčko, jeřáb, pacient, Krajská nemocnice Liberec, Přemysl Sobotka, Liberecký kraj, ODS, Český statistický úřad, Vít Richter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stěhování cétéčka do nemocnice. S přístrojem za sedmnáct milionů pomohl jeřáb  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.