Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Koronaviru se v Libereckém kraji bát nemusíme. Žena, která se dostala do kontaktu s nakaženým, je v domácí karanténě

Odborníci v oblasti zdravotnictví a hygieny v Libereckém kraji jsou připraveni, pokud by se náhodou koronavirus v našem regionu vyskytl. Současně ale údajně není nutné panikařit.

Zástupci Libereckého kraje, Krajské hygienické stanice i složek IZS při společném jednání potvrdili, že všechny složky jsou připraveny, kdyby se vir náhodou objevil. „V současné době to vnímáme jako situaci se zdviženým prstem, kdy ale není třeba panikařit,“ sdělil náměstek hejtmana Přemysl Sobotka.

Příznaky koronaviru jsou stejné jako u dalších respiračních onemocnění. Jedná se o teplotu, bolest svalů nebo kašel.

V Libereckém kraji se objevil pouze jeden jediný případ, ve kterém se daná osoba dostala do kontaktu s nakaženým člověkem. „U této osoby nebyly žádné příznaky a byly provedena příslušná vyšetření, která měla negativní výsledek,“ informoval Vladimír Valenta, ředitel Krajské hygienické stanice (KHS).

Ten zároveň doporučil, aby lidé zvážili cestování do destinací, kde se virus aktuálně vyskytuje. I přes vyhlášení zdravotního stavu nouze WHO, není třeba si dělat zbytečně moc obav. Důvodem k vyhlášení tohoto stavu byla hlavně obava o rozšíření viru do zemí se slabším systémem zdravotnictví. „Důležité je upozornit, že případy, které se objevily v Evropě, souviseli s cestováním z Číny. Případy se sekundárním nakažením budou minimální,“ sdělil Adam Vitouš, primář infekčního oddělení.

Používání ústenek zatím nebylo prokázáno jako ochrana před nakažením

Ochrana před koronavirem je stejná jako u dalších respiračních onemocnění, tedy dodržování hygieny a zejména se vyhýbat kontaktu s již nemocnými.

Koronaviry patří do skupiny do velké skupiny virů, které povětšinou způsobují nezávažná onemocnění. Ovšem v některých výjimkách mohou být nebezpečné, jako v tomto případě. „K přenosu dochází nejspíše kapénkami. Podle současných informací je inkubační doba v rozmezí od 2 do 12 dnů,“ uvedla lékařka Jana Prattingerová a dodala: „Nebylo zatím nijak prokázáno, že by užívání ústenek chránilo zdravé osoby před nakažením. Naopak je jejich užívání vhodné pro lidi s příznaky respiračního onemocnění, protože tak mohou zabránit šíření.“

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky zdraví, nemoc, koronavirus, KHS, Liberecký, ČR, Liberecký kraj, COVID-19, virus, Krajská hygienická stanice, Přemysl Sobotka, Vladimír Valenta, Světová zdravotnická organizace, Evropa, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronaviru se v Libereckém kraji bát nemusíme. Žena, která se dostala do kontaktu s nakaženým, je v domácí karanténě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.