Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

V Libereckém kraji opět přibylo nemocných, epidemie trvá

V Libereckém kraji čtvrtým týdnem pokračuje chřipková epidemie. Lidí s akutními respiračními infekcemi nepatrně přibylo a v důsledků onemocnění zemřeli další dva lidé. Od začátku roku tak v souvislosti s chřipkou zemřelo v kraji pět lidí. Nemocnost stoupla v tomto týdnu o necelé procento, na 100 tisíc obyvatel je 1749 případů.

Kvůli chřipce museli dnes v Jablonci uzavřít informační centrum v přízemí radnice. V republikovém měřítku nemocných výrazně ubylo, o 11,2 procenta na 1422 případů na 100 tisíc obyvatel. „Nemocnost akutními respiračními infekcemi se v Libereckém kraji za poslední týden nezměnila. Je nad epidemickým prahem a nad nemocností ČR. Nejvyšší je ve věkové kategorii do pěti let," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

V tomto týdnu bylo laboratorně potvrzeno dalších 31 případů chřipky a od začátku chřipkové sezony jich tak je už 150, z toho jen tři nejsou typu A. V sedmi případech laboratorně potvrzené chřipky byl průběh onemocnění závažný a na následky zemřelo pět lidí. „Ačkoliv se nemocnost akutními respiračními infekcemi v podstatě nezměnila, narostla nemocnost chřipce podobných onemocnění a současně je chřipka laboratorně potvrzována zejména u hospitalizovaných osob," uvedla krajská ředitelka odboru protiepidemického v Liberci Jana Prattingerová. Proto podle ní nadále doporučují nemocnicím a zařízením sociálních služeb omezit návštěvy. Částečný nebo úplný zákaz návštěv platí s výjimkou Jablonce pro všechny páteřní nemocnice v kraji - pro Liberec, Turnov, Semily, Jilemnici a Českou Lípu.

V Jablonci nad Nisou museli dnes kvůli chřipce uzavřít informační centrum v přízemí radnice, kde je podatelna i pokladna a přepážka czech point, ale také třeba výdej pytlů na separovaný odpad. Lidé si tam mohou také dobít elektronickou krajskou kartu Opuscard nebo vyřídit rybářský lístek. „Všechny tři pracovnice, které v 'íčku' pracují onemocněly, a tak jsme museli zavřít. Ověřování dokumentů provádí druhá budova v Komenského ulici, Opuscard si mohou lidé dobít na autobusovém nádraží," řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová. Informační centrum podle ní zůstane uzavřené až do odvolání.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, chřipka, Liberecký kraj, epidemie, nemoc, infekce, Jablonec nad Nisou, Liberec, Krajská hygienická stanice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji opět přibylo nemocných, epidemie trvá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.