Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Nejezděte do zasažených míst, vyzval liberecký hygienik obyvatele kraje

Liberecký krajský hygienik vyzval obyvatele Libereckého kraje, aby nejezdili do oblastí zasažených koronavirem a aby vůbec omezili cestování. Obrátit se chce také na podniky a školy, které by měly využít svých možností a omezit služební cesty i soukromé výjezdy do postižených oblastí. Po jednání krajské epidemiologické komise to novinářům řekl ředitel Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Vladimír Valenta.

„Lidem samozřejmě hrozí, že mohou onemocnět a v místě zůstanou zavřeni v karanténě a nebo do karantény spadnou po návratu. Tady to potom znamená omezení jak pro ten podnik, tak pro tu školu nebo třeba pro zdravotnická zařízení, protože i těch se výzva týká," uvedl Valenta.

Už minulý týden vydal takové nařízení rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina. Na univerzitě platí zákaz pracovních cest do rizikových oblastí. Studenti a zaměstnanci, kteří z rizikových oblastí přicestovali, musí respektovat čtrnáctidenní lhůtu v domácí karanténě a nevstupovat na půdu školy. Kontakt s univerzitou mají omezit pouze na telefonický nebo písemný.

V Libereckém kraji je kvůli koronaviru v karanténě šest lidí, tři čekají na výsledky testů

V Libereckém kraji je kvůli koronaviru v domácí karanténě šest lidí, další tři čekají na výsledky testů. Po jednání krajské epidemiologické komise to novinářům řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta. Pět lidí v karanténě...

Liberecký kraj podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) připravil informační leták s připomenutím základních hygienických pravidel, který do svých schránek dostanou všichni obyvatelé kraje. „Pokud má někdo kašel, teplotu, potíže s dýcháním, měl by zůstat doma a kontaktovat svého praktického lékaře telefonicky. Čtyři dny před začátkem jarních prázdnin v kraji se připojuji k výzvě, aby si každý rozmyslel, zda vycestuje. Každý má zodpovědnost za sebe a své děti," řekl Půta.

Novým typem koronaviru je nejvíc postižena pevninská Čína, v Evropě testy nákazu potvrdily ve 30 zemích. Nejpostiženější je Itálie. V Česku zatím testy potvrdily onemocnění u pěti lidí. V Libereckém kraji zatím koronavirus žádný z osmi provedených testů neprokázal. Nějakou formou karantény prošlo v kraji podle Valenty 12 lidí, hospitalizován nikdo nebyl. Aktuálně je v domácí karanténě šest lidí, další tři čekají na výsledky testů.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky zdraví, správa, školy, vysoké, hygiena, koronavirus, Liberecký kraj, Vladimír Valenta, COVID-19, karanténa, Krajská hygienická stanice, Martin Půta, Miroslav Brzezina, Technická univerzita v Liberci, jarní prázdniny, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejezděte do zasažených míst, vyzval liberecký hygienik obyvatele kraje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.