Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Nemocnice omezují provoz. Až do odvolání odkládají operace i naplánovaná vyšetření

Všechny nemocnice v Libereckém kraji s okamžitou platností omezují provoz. Týká se to všech neakutních operačních zákroků a naplánovaných vyšetření, která jdou odložit. Důvodem je snaha omezit šíření koronaviru.

Jedná se o veškerou neakutní péči, tedy tu, která lze odložit, akutní stavy nemocnice nadále řeší a řešit budou. Omezení se týká operačních výkonů, ale i naplánovaných vyšetření v ambulancích, poradnách, včetně rentgenových, endoskopických a dalších. 

„Tento krok sníží riziko přenosu infekce a zvyšuje ochranu jak hospitalizovaných pacientů, tak nemocničního personálu. Akutní ambulantní i hospitalizační péče zůstává zachována,“ upřesnil hejtman Martin Půta.

Liberecká nemocnice k omezení přistoupí od úterý, už dnes ale přistoupila ke kontrolám lidí, kteří do areálu vchází. Přístup je pouze jedním vchodem a příchozí musí povinně projít kontrolou. „Pacienti si před vstupem do stanu vydezinfikují ruce, je jim tam změřena teplota a jsou vyzpovídáni našimi kolegy. Aby bylo jasné, že nepatří mezi takzvané rizikové pacienty, to znamená, že nepobývali v rizikové lokalitě nebo nebyli v zemi, na kterou se vztahují karanténní opatření," řekl mluvčí největší nemocnice v Libereckém kraji Václav Řičář.

„Když bude splňovat někdo všechny parametry směřující na výskyt koronaviru, tak bychom ho přesměrovali na infekční oddělení, kde by mu byl proveden kontrolní odběr a byl by pak umístěn do domácí karantény," dodal Řičář.

Pro Krajskou nemocnici Liberec omezení začne platit od úterý. „Vydal jsem pokyn, že nemocnice, které mám v gesci, to znamená Liberec, Turnov, Frýdlant, nebudou provádět neakutní operace," řekl generální ředitel Krajské nemocnice Liberec Richard Lukáš. Zdůraznil, že rušení se nevztahuje na plánované neakutní operace u pacientů s nádorovým onemocněním. „Ti budou operováni v režimu, v jakém jsou objednáni," řekl ředitel. Největší nemocnice v kraji také částečně omezí ambulantní provozy. „To se řeší. Rozhodně budou fungovat všechny akutní ambulance a objednané ambulantní výkony se budou analyzovat, zda si můžeme dovolit je rušit," dodal Lukáš.

Městská nemocnice v Jablonci nad Nisou neakutní péči omezila už dnes, zrušila plánované operace a ambulance fungují jen pro akutní případy. „Vše, co může počkat, se ruší. Pacienty obvoláváme, informace budou i na webu," uvedla mluvčí nemocnice Petra Hybnerová. Ke stejnému kroku přistoupila společnost MMN, pod níž patří nemocnice v Jilemnici a Semilech. „Všechno, co jde odložit, tak je odkládáno, jak diagnosticky, tak i léčebně," uvedl předseda představenstva MMN Jiří Kalenský. Podle něj také začali uzavírat neurologické oddělení, aby ho mohli uzpůsobit pro příjem pacientů s koronavirem.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KNL

Štítky nemocnice, omezení, kontrola, zdraví, koronavirus, COVID-19, pacient, Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, Martin Půta, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice omezují provoz. Až do odvolání odkládají operace i naplánovaná vyšetření  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.