Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberecká nemocnice se připravuje na nejhorší. V areálu buduje předsunutý urgentní příjem

Předsunutý urgentní příjem bude mít ještě dnes nemocnice v Liberci. Bude sloužit pro pacienty, u nichž je vážné podezření na nákazu koronavirem. K dispozici budou čtyři lůžka umístěná ve stanu, který nemocnici zapůjčila armáda, řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář. Záchranná služba si na okraji Liberce vybudovala záložní mobilní základnu. V obou případech jde o preventivní opatření.

„Počítáme, že by nám předsunutý urgentní příjem mohl výrazně pomoci a ulehčit při případných obtížích. Není to tedy tak, že bychom měli obtíže, ale že se připravujeme na nejhorší," uvedl Řičář. Ve stanu budou podle něj testováni a setrvají zde až do potvrzení výsledků testů lidé, u nichž bude vážné podezření na nákazu koronavirem. „Jsou tam dvě vybavená lůžka s podporou dýchání a dvě klasická lůžka," dodal mluvčí nemocnice.

Odběry pro pacienty s podezřením na nákazu koronavirem zatím dvěma sanitkami zajišťuje záchranná služba a stacionární stanoviště funguje od středy i v areálu liberecké nemocnice. „Ve středu jsme provedli deset odběrů, na dnešek je objednáno 14 lidí," uvedl Řičář. Zdůraznil, že odebírají vzorky jen pacientům, které určí krajská hygienická stanice. Placené odběry zatím možné nejsou.

V Libereckém kraji koronavirem onemocnělo šest lidí, všichni s vazbou na Jablonecko. Jeden se léčí doma a pět na infekčním oddělení nemocnice v Liberci. Onemocnění u nich nemá vážný průběh. V karanténě je v kraji dalších více než 2700 lidí. Kvůli riziku nákazy mají záchranáři v kraji při každém výjezdu ochranné pomůcky. Dalším jejich opatřením je vytvoření kontejnerového městečka ve sportovním areálu ve Vesci v Liberci. Bude sloužit jako mobilní výjezdová základna v případě, že některou ze stávajících v kraji bude nutné dezinfikovat. „Musíme počítat s tím, že naše posádky se přes veškerá přijatá bezpečnostní opatření mohou na některém z výjezdů kontaminovat virem," řekl krajský ředitel záchranné služby Luděk Kramář. „Potom bychom samozřejmě museli celou takto zasaženou základnu důkladně vydezinfikovat. Nemohli bychom ovšem přestat jezdit k pacientům, podobným způsobem je nemůžeme ohrozit," dodal.

Ve Vesci je i takzvaný HART tým, tedy skupina se speciálním vybavením k převozu pacientů s podezřením nakažení koronavirem. Čtyřčlenné týmy se střídají po 12 hodinách, na výpomoc zde jsou i studenti oboru záchranář z liberecké univerzity.

Autoři | Foto KNL

Štítky zdraví, nemocnice, koronavirus, Liberec, COVID-19, pacient, Krajská nemocnice Liberec, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Dostál

Kdo to vymyslel ve Vesci několik stovek metrů od rodinných domků s celým sídlištěm a kdo bude zodpovědný , nedej bože za případné zamoření tohoto území ???

Čtvrtek, 19. března 2020, 21:21Odpovědět

Liberecká nemocnice se připravuje na nejhorší. V areálu buduje předsunutý urgentní příjem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.