Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Koronavirus v domově důchodců v Českém Dubu. Nakazil se zaměstnanec, otestováni budou všichni klienti

V Libereckém kraji během úterý přibylo hned pět případů nákazy koronavirem, tři lidé se nakazili už od dříve nemocných. Dalším nakaženým je pracovník domova důchodců v Českém Dubu. Celkem je tak v Libereckém kraji už osmnáct lidí s potvrzenou nákazou koronavirem.

„Ve všech třech nových případech se jedná o rodinné kontakty již dříve diagnostikovaných pacientů,“ uvedla odpoledne mluvčí krajské hygieny Zuzana Balašová. Podle ní jde o dva lidi ze Semilska a jednoho z Liberecka.

Další dva případy pak přibyly v další vlně testování. Jeden z nich je pracovník domova důchodců v Čekém Dubu. V domově budou odebrány vzorky všem klientům i zaměstnancům. „Dnes v podvečerních hodinách budou provádět zdravotníci preventivní testy u všech klientů a zaměstnanců na onemocnění COVID-19," uvedl hejtman Martin Půta.

Muž je hospitalizovaný na jednotce intenzivní péče oddělení ARO Krajské nemocnice v Liberci. „V domově důchodců se nyní  provedou rychlotesty u všech zaměstnanců a klientů. Dále provedeme trasování kontaktů a další testování PCR, jakož i další protiepidemická opatření v potenciálním ohnisku nákazy. Další protiepidemická opatření jdou po linii zdravotnické v KNL Liberec,“ vysvětlil Vladimír Valenta, ředitel Krajské hygienické stanice Libereckého kraje. 

Liberecko už tak má osm nakažených, Jablonecko šest. Na Semilsku jsou tři a v okrese Česká Lípa jeden.

Podle informací z krajské hygienické stanice bylo zatím na nový typ koronaviru v Libereckém kraji testováno 395 lidí, v karanténě je na základě rozhodnutí hygieniků deset lidí a u dalších zhruba 4000 karanténu uložili lékaři.

Od čtvrtka stoupne o tři počet míst pro odběry od pacientů s podezřením na nákazu koronavirem. „Budeme mít připravena další odběrová místa v nemocnici v České Lípě, v nemocnici v Jablonci a v nemocnici v Jilemnici," uvedl hejtman. Odběry se podle něj budou nadále dělat jen lidem, u nichž to doporučí hygienici nebo lékaři. Odběry zatím v kraji dvěma sanitkami zajišťuje záchranná služba a stacionární stanoviště funguje od minulého týdne v areálu liberecké nemocnice.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Červený kříž

Štítky koornavirus, Liberecký kraj, nákaza, covid19, COVID-19, domov pro seniory, infekční onemocnění, Český Dub, Krajská hygienická stanice, Krajská nemocnice Liberec, okres Semily, Martin Půta, Vladimír Valenta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus v domově důchodců v Českém Dubu. Nakazil se zaměstnanec, otestováni budou všichni klienti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.