Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Libereckém kraji počet případů COVID-19 stoupl o čtrnáct už na šedesát

Počet nemocných v Libereckém kraji, u nichž testy prokázaly COVID-19, vzrostl od pátku o 14 na 60. Vyplývá to z informací, které dnes odpoledne na svých internetových stránkách zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví (MZCR). Nemocní jsou i ve dvou krajských domovech pro seniory. V Českém Dubu se nakazil pracovník, který s klienty do styku nepřišel, ale v Liberci onemocněla pracovnice v přímé péči a další dva senioři, kteří spolu byli na pokoji. Oba jsou v nemocnici. V celém Česku už je 2541 potvrzených případů nákazy novým koronavirem.

Domov v Liberci na Františkově je největším zařízením svého druhu v Libereckém kraji. Domov se stará o 166 seniorů, dalších 34 klientů má domov se zvláštním režimem, který je jeho součástí. Stará se o ně 111 pracovníků. Část z nich je teď kvůli kontaktu s nakaženou kolegyní v karanténě. „Jsme domluveni z krajskou hygienickou stanicí, že bude otestováno 17 uživatelů a čtyři zaměstnanci domova," řekl náměstek libereckého hejtmana Pavel Svoboda (ČSSD). Odběrová sanitka dorazila do areálu po poledni, na výsledky se zatím čeká.

Kvůli potvrzené nákaze odborníci vydezinfikovali patro Domu Bára, kde se nákaza objevila. Provedli podle Svobody nezbytná opatření, která mají snížit riziko dalšího šíření nákazy. O dalším postupu rozhodnou hygienici podle výsledků testů. Velkým problémem je podle Svobody nedostatek ochranných prostředků. K dispozici kraj dostal jen respirátory FFP2, zcela chybí ochranné obleky. „Pokud jde o ochranné obleky, stáhli jsme ze všech zařízení, co jsme kde měli, s tím vydržíme tak na dva tři dny. Skoupili jsme také všechny obleky, které se používají běžně na úklidové nebo malířské práce," dodal hejtmanův náměstek.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vfn.cz

Štítky koronavirus, nemoc, covid19, Liberecký kraj, COVID-19, infekční onemocnění, Liberec, domov, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Český Dub, Pavel Svoboda, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji počet případů COVID-19 stoupl o čtrnáct už na šedesát  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.