Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nakažených už je 90. V nemocnicích i záchrance pomáhají desítky studentů

V Libereckém kraji bylo pozitivně testováno na koronavirus už 90 lidí, celkem bylo testováno 1169 lidí. V nemocnicích, záchranné službě i v sociálních službách vypomáhá zhruba 70 studentů středních a vysokých škol se zaměřením na zdravotnictví. Největší pomocí jsou Krajskou nemocnici Liberec a pro záchrannou službu, kde pomáhají při administraci odběrů, ale také s dezinfekcí sanitek a záchranářů. Celkově pomáhá v záchranné službě 16 studentů.

„Máme studenty ve Vesci, kde nám pomáhají s dezinfekcí a administrativou. Především se je ale snažíme zapojit do procesu dezinfekce jak zaměstnanců, tak sanitních vozů. Jeden student vypomáhá také na centrálním dispečinku, kde zpracovává odběry a spolupracuje s krajskou hygienickou stanicí," řekl mluvčí záchranky Michael Georgiev. Do práce v záchranné službě se zapojili jak budoucí záchranáři z liberecké fakulty zdravotnických studií, tak budoucí sestry ze střední zdravotnické školy. Ve sportovním areálu Vesec u Liberce vybudovala záchranná služba speciální základnu, kde je sanitka a tým určený pouze k výjezdům za pacienty s nemocí COVID-19.

Padesát studentů v nemocnici

Studenti pomáhají také v Krajské nemocnici v Liberci, kde jich působí bezmála padesát. Podle mluvčího Václava Řičáře pomáhá krajské nemocnici například deset studentů druhého ročníku oboru záchranář a studentka prvního ročníku oboru všeobecná sestra z liberecké univerzity. Tři studenti třetích ročníků oborů záchranář a všeobecná sestra pomáhají také v nemocnici v Turnově. V kraji se zapojily také tři studentky liberecké univerzity do práce v sociálních službách v Mimoni a České Lípě.

Liberecký kraj má evidovaných 159 studentů zdravotnických oborů, z toho 90 je studentů středních zdravotnických škol z Turnova a Liberce z oboru všeobecná sestra a zdravotnický záchranář, dalších 69 studentů je z liberecké univerzity z oborů všeobecná sestra a zdravotnický asistent. Povolán do práce rozhodnutím hejtmana zatím nebyl nikdo, někteří studenti se zapojili sami.

Podle náměstka hejtmana pro sociální věci Pavla Svobody (ČSSD) bude možná v budoucnu muset kraj studenty do práce povolat. V kraji jsou zatím nemocí COVID-19 zasaženy dva domovy pro seniory, v Českém Dubu a Liberci, v domově U Spasitele ve Frýdlantu testy nákazu neprokázaly. Pokud ale bude nemocných přibývat a někteří pracovníci budou v karanténě, mohli by právě studenti pomoci.

Autoři | Foto KNL

Štítky koronavirus, Liberecký kraj, studenti, covid19, zdravotnická záchranná služba, nemocnice, COVID-19, Krajská nemocnice Liberec, Liberec, Krajská hygienická stanice, Pavel Svoboda, Turnov, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nakažených už je 90. V nemocnicích i záchrance pomáhají desítky studentů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.