Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hygienici v Libereckém kraji očekávají až 1000 nakažených koronavirem

Hygienici v Libereckém kraji očekávají na základě prognóz do konce dubna 500 až 1000 potvrzených případu onemocnění COVID-19. Po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje to řekl ředitel krajské hygienické stanice Vladimír Valenta. V celé zemi by mělo být potvrzených nemocných až 15 tisíc. V Libereckém kraji bylo dnes v poledne 108 potvrzených případů onemocnění. Stav osmi nemocných vyžaduje hospitalizaci, z toho dva leží na ARO.

„Při struktuře nemocných, která je u nás příznivější než v Itálii nebo Španělsku, by to měly nemocnice zvládnout," doplnil Valenta. Hospitalizaci podle něj vyžaduje zhruba 12 procent nemocných. „Takové množství bychom v podmínkách zdravotnických zařízení měli zvládnout, a to včetně těch nejzávažnějších případů na ventilátorech," řekl.

Naplnění prognóz ale podle krajského hygienika závisí na tom, jak se všichni budou v příštích dnech a týdnech chovat. Současná čísla ukazují, že dominantní příčinou šíření nemoci jsou rodinné kontakty, dodal. „Nikoli ale rodinné kontakty v té úzké, nukleární rodině, ale sestřenice, tetičky, prarodiče a podobně. Ti lidé se navštěvují, což je jeden z hlavních problémů," řekl krajský hygienik. Návštěvy v rodinách stejně jako sdružování mládeže venku je podle něj třeba minimalizovat. Nákaza se pak podle Valenty přenáší také do firem, kde nakažení lidé pracují.

V posledních dnech kvůli nákaze a karanténě museli hygienici zavřít tři firmy v Liberci, Raspenavě a Smržovce, uvedl Valenta. Ve Smržovce odhalily o víkendu testy onemocnění u tří lidí a podle starosty Marka Hotovce pak hygienici do karantény poslali zaměstnance společnosti BIŽU-NOVA.

I firmy by se podle hygieniků měly zaměřit na oddělení směn, aby minimalizovaly riziko přenosu nákazy a ohrožení výroby. K takovým opatřením přistoupil už v polovině března třeba výrobce autodílů LUKOV Plast v Českém Dubu. Podnik rozdělil do barevných zón, zrušil jídelny a omezil možnosti svých více než 600 zaměstnanců jednotlivých směn se potkávat. „Děláme všechno pro to, aby v případě nákazy v jedné směně bylo možné udržet výrobu," řekla mluvčí Kateřina Arnoldová.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, hygiena, Liberecký kraj, covid19, nemoc, Vladimír Valenta, Krajská hygienická stanice, infekční onemocnění, Itálie, Španělsko, Smržovka, LUKOV Plast, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici v Libereckém kraji očekávají až 1000 nakažených koronavirem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.