Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberecký kraj by rád testoval v domovech seniorů, nemá ale sety

Liberecký kraj by rád ve větší míře testoval na nový koronavirus seniory v domovech, nemá na to ale dostatek odběrových setů ani kapacitu laboratoří. Vzorky zpracovává v kraji pouze laboratoř Krajské nemocnice Liberec, kde jsou schopni zpracovat zhruba 250 testů. V kraji jsou ale čtyři desítky domovů, v nichž žije kolem 2100 seniorů.

„My bychom rádi takové testování zajistili, i my se chceme vyhnout podobným scénářům, jaké vidíme z Itálie nebo Španělska. Vláda k tomu ale musí zajistit dostatek testovacích setů. My zatím musíme zajistit testy kontaktů těch, kteří jsou pozitivní," řekl hejtman Martin Půta. Od neděle by se podle něj měla kapacita testování zvýšit, zpracovávat odebrané vzorky by měla začít také laboratoř druhé krajské nemocnice v České Lípě.

V Libereckém kraji aktuálně fungují odběrová místa v Liberci, Jilemnici, České Lípě a s odběry dnes začala i Nemocnice v Jablonci nad Nisou. „Dřív tomu bránil nedostatek odběrových setů," řekla mluvčí nemocnice Petra Hybnerová. Odběrové místo je v čekárně u ortopedické ambulance v pavilonu A, před budovou jsou pro klienty, které pošle hygienik nebo lékař, vyhrazená dvě místa k parkování. Ve čtvrtek by se odběrové místo mělo otevřít také v Turnově. V kraji jezdí dvě odběrové sanitky.

Nakažený údržbář

V Libereckém kraji bylo ve středu ráno 108 potvrzených případů COVID-19. Onemocnění se již dříve objevilo i ve dvou domovech pro seniory v Českém Dubu a v Liberci - Františkově. V Českém Dubu se nakazil údržbář, u nikoho z klientů se nákaza nepotvrdila. V Liberci vyšly testy pozitivně u jedné z pečovatelek a dvou klientů, kteří spolu byli na pokoji. Oba jsou v nemocnici v Liberci. Domovy důchodců v kraji se i kvůli těmto případům víc dezinfikují, podle Půty by měly mít dostatek ochranných prostředků.

Liberecký kraj už zajistil i lůžka pro seniory, u nichž vyjdou testy pozitivně a bude třeba je převézt jinam, protože jejich domovy neumožňují je bezpečně izolovat. Vyčleněno je přes 50 lůžek na dvou místech, připravena budou od pátku. „Vytipovali jsme také tři zařízení pro pozitivně testované bezdomovce a osoby vykázané z domova. A u těch, stejně jako u domovů, nebudeme zveřejňovat, kde jsou," dodal hejtman.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky koronavirus, Liberecký kraj, testování, domov, laboratoř, Krajská nemocnice Liberec, Liberec, Martin Půta, Itálie, Španělsko, Česká Lípa, Nemocnice Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj by rád testoval v domovech seniorů, nemá ale sety  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.