Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberečtí chemici se připravují na chytrou karanténu. Působit mohou po celé zemi

Liberečtí armádní chemici mají své dezinfekční týmy připraveny ve třech městech, vedle Liberce jsou ještě v Olomouci a Bechyni. Díky tomu jsou schopni v rámci chystaného projektu takzvané chytré karantény působit po celé republice. V podstatě čekáme jen na aktivaci, řekl mluvčí 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany Pavel Tichý.

Podle něj se ještě dolaďují pravomoci, kdo a za jakých podmínek bude rozhodovat o nasazení týmů, takzvaných odřadů. Projekt chytré karantény na vyhledávání možných nakažených novým koronavirem se zatím testuje na jižní Moravě, postupně by se měl rozšířit do všech krajů. Odřady v Liberci, Bechyni i Olomouci tvoří vždy asi 20 vojáků a další týmy jsou připraveny v záloze. "Střídat se budou v desetidenních cyklech," řekl mluvčí chemiků.

Každý odřad je schopný dezinfikovat lidi, materiál i techniku. K vyjetí jim stačí od vydání pokynu maximálně hodina. „Mají dezinfekční automobil ACHR-90, který by sloužil na dezinfekci ploch. A pak na běžnou dezinfekci, což bude asi nejčastější, tak mají ruční postřikovač s nošením na zádech," uvedl Tichý. Podle něj díky protichemickým oděvům mohou jít v případě potřeby do jakéhokoliv prostředí. „Mohou jít kamkoliv, jak bude určeno," dodal mluvčí. Každý ze tří odřadů má podle něj na starost část země, například liberecký území od hradeckého po Karlovarský kraj.

Systém chytré karantény má umožnit se souhlasem nakaženého vytvořit z údajů z jeho mobilního telefonu a platební karty mapu jeho pohybu z posledních pěti dní. Pokud se projekt osvědčí v praxi, mohla by chytrá karanténa v Česku nahradit plošná restriktivní omezení komplikující každodenní život a nepříznivě dopadající na ekonomiku. Armáda poskytne i týmy, které se budou podílet na odběrech vzorků u lidí, co byli v kontaktu s nakaženým. „Armádní specialisté by k nám měli přijet v pondělí," řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Zatím neví, kdy se v kraji projekt chytré karantény spustí. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula před dvěma dny v Českém rozhlase uvedl, že projekt se na sklonku příštího týdne rozšíří na severní Moravu a do Prahy. A do zbývajících částí země v týdnu po Velikonocích.

Autoři | Foto KVV Liberec

Štítky koronavirus, armáda, Liberecký kraj, chemici, karanténa, projekt, Pavel Tichý, Olomouc, Liberec, Bechyně, Velikonoce, Jihomoravský kraj, Roman Prymula, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí chemici se připravují na chytrou karanténu. Působit mohou po celé zemi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.