Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberecká nemocnice zatím zvládá příjem pacientů s covid-19

Krajská nemocnice Liberec zatím zvládá příjem pacientů s nemocí covid-19, nebylo potřeba využít jinou nemocnici v Libereckém kraji. Počet hospitalizovaných se pohybuje do deseti, řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář. Nemocnice může přijmout až 25 lidí na infekční oddělení a v záloze má dalších 20 lůžek. Ochrannými pomůckami jsou nemocnice v kraji zásobené aspoň na týden. Několik nemocných s covid-19 je i mezi zaměstnanci nemocnic, žádné oddělení se zatím uzavírat nemuselo. Výrazně ubylo pacientů, kteří do nemocnic chodí.

Liberecké nemocnici kvůli úbytku pacientů klesly výkony za březen o 35 procent. Důvodem je nejen rozhodnutí ministerstva zdravotnictví o pozastavení plánovaných neakutních operací, ale i obava lidí z nákazy novým koronavirem. Řada chronicky nemocných kvůli tomu nevyhledá pomoc lékařů ani ve chvíli, kdy se jich zdravotní stav zhorší. Ředitel krajské nemocnice v České Lípě Pavel Marek odhaduje, že k nim nyní přichází o 40 až 50 procent pacientů méně. Obdobně jsou na tom i na Semilsku. „Je to o 50 procent méně," uvedl Jiří Kalenský, předseda představenstva společnosti MMN, jež provozuje městské nemocnice v Semilech a Jilemnici. Výrazně ubylo pacientů i jablonecké nemocnici. „Denně projde triážním (třídícím) stanem u vstupu 150 až 200 lidí, to je o několik stovek méně, než chodilo obvykle," uvedla mluvčí nemocnice Petra Hybnerová.

Nemocnice v kraji zatím žádné oddělení uzavřít nemusely, i když několik jejich zaměstnanců se koronavirem nakazilo. „Pozitivních případů bychom spočítali na prstech jedné ruky," uvedl mluvčí liberecké nemocnice. Nemocného pracovníka má i nemocnice v Jilemnici. U dalších dvou byly testy pozitivní, jsou ale bez příznaků. „V karanténě máme pro jistotu 15 lidí, celý jeden tým," uvedl Kalenský. V nemocnicích v Jablonci ani České Lípě nemají ani jeden případ.

Nemocnice v kraji jsou připravené přijímat pacienty s covid-19, zatím ale stačí kapacita liberecké. Na infekčním oddělení mají stanovený speciální režim. „Ochranných pomůcek máme sice v tuto chvíli dostatek, ale abychom s nimi neplýtvali, stanovili jsme si systém, kdy během služby o všechny pečuje jeden lékař, který se průběžně obléká a svléká z ochranného obleku několikrát za den, což jsou ty nejrizikovější momenty," uvedla lékařka oddělení Šárka Wnuková. Další lékaři obtelefonovávají pacienty v domácím léčení. „Díky pravidelným telefonickým kontaktům se nám podařilo odhalit několik pacientů, kteří nebyli schopní zvládnout léčbu ambulantně, ale sami od sebe si rychlou zdravotnickou pomoc nezavolali," dodala.

Ochranných pomůcek mají nemocnice v kraji na týden až 14 dnů, záleží o jaké položky jde. „Obecně nejslabší jsou brýle, štíty, trojkové respirátory, overaly. To jsou věci víc nedostatkové, takže určitě to není na 14 dnů. Nikdy ale není situace tak vyhrocená, že bychom lidi neoblékli podle doporučení," popsal Marek stav v českolipské nemocnici.

Autoři | Foto KNL

Štítky koronavirus, nemocnice, Liberec, pacient, COVID-19, Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj, Pavel Marek, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, okres Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice zatím zvládá příjem pacientů s covid-19  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.