Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Všechny testy v domovech v Libereckém kraji byly zatím negativní

Všechny rychlotesty na covid-19 provedené v domovech pro seniory a pobytových zařízeních v Libereckém kraji vyšly zatím negativně. U více než poloviny z 2184 pracovníků těchto zařízení výsledky potvrdily i testy PCR. Na některé výsledky se ještě čeká, testování bude pokračovat i v příštím týdnu, aby PCR testy prošli všichni pracovníci těchto zařízení, řekl náměstek hejtmana Pavel Svoboda (ČSSD).

Hasiči do všech 58 pobytových zařízení v kraji rozvezli o Velikonocích 9000 rychlotestů, aby bylo možné testování nařízené ministerstvem zdravotnictví každé dva týdny zopakovat. Liberecký kraj se ale rozhodl toto testování doplnit i testy PCR, aby nákazu zcela vyloučil. „Rychlotesty neprošlo zatím několik desítek lidí, kteří tento týden nebyli v práci, otestování budou po neděli, jakmile nastoupí do služby," řekl Svoboda. Protože je rychlotestů dostatek, chce kraj nechat v příštím týdnu otestovat také pracovníky terénních sociálních služeb.

V Libereckém kraji se zatím covid-19 objevil ve dvou pobytových zařízeních. V březnu se v Domově důchodců v Českém Dubu nakazil údržbář, který do styku s klienty nepřišel. O pár dní později se nemoc objevila také v Domě seniorů v Liberci - Františkově. Koronavirus odhalil test u pracovnice v přímé péči a dvou seniorů, kteří spolu byli na pokoji. Oba skončili v nemocnici, jeden z nich zemřel. Testovalo se také v Domově U Spasitele ve Frýdlantu, nákaza se tam ale nepotvrdila.

Liberecký kraj nechal vyčlenit více než sto lůžek pro seniory, u nichž by se objevil koronavirus, ale jejich stav by nevyžadoval hospitalizaci. Zatím je využít nemusel. „V příštím týdnu budeme také připravovat nějaký režim, jak se vracet do normálu. Pokud nebudou potřeba ta vyčleněná lůžka, která jsme v některých zařízeních získali tak, že jsme museli sestěhovat klienty, budeme hledat cestu, jak na konci dubna vrátit v těchto zařízeních vše blíž k normálnímu stavu," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sociální, koronavirus, testování, Liberecký kraj, COVID-19, Pavel Svoboda, ČSSD, Velikonoce, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všechny testy v domovech v Libereckém kraji byly zatím negativní  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.