Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Odložené operace nebo rehabilitace, méně peněz. Koronavirová opatření komplikují život lidem s vážným onemocněním

Dva měsíce trvající opatření proti šíření koronaviru zkomplikovala už tak náročný život lidí s jinou vážnou nemocí i jejich rodinám. Tito nemocní nemohli na důležité rehabilitace a terapie, odkládají se operace. Vyrovnávat se musejí i s velkými propady v rodinných rozpočtech.

„Posunula se nám operace kyčlí, lázeňský pobyt, i rehabilitace, díky kterým Matěj dělá pohybové pokroky," říká Jana Deslerová, maminka šestiletého Matěje s dětskou mozkovou obrnou z České Lípy.

Ta není jediná, podobné problémy řeší i celá řada dalších lidí. K tomu se navíc přidal strach z koronaviru. „Nejtěžší je psychika. Jakákoli infekce, natož infekce dýchacích cest, může totiž způsobit našemu dítěti těžké zdravotní následky,“ přidává svůj pohled na situaci Michaela Kořínková, maminka dvouleté Elenky, která má cystickou fibrózu.

Staňte se Dobrým andělem

Onkologicky nemocné děti, děti s cystickou fibrózou, dětskou mozkovou obrnou či autisty spojuje je vážná nemoc, dopad koronaviru je však na každé z nich jiný. „Dalo by se říci, že zatímco onkologicky nemocné děti či rodiče pocítili minimum změn, jelikož ve světě karantény de facto žijí neustále, současná situace naopak značně ovlivnila život pacientům s cystickou fibrózou, dětskou mozkovou obrnou či autistům,“ vysvětluje Šárka Procházková, ředitelka nadace Dobrý anděl.

Podle statistik nadace byly nemocným v 53 % odloženy rehabilitace, stejně tak jako 40 % plánovaných terapií, které jsou pro jejich vývoj velmi podstatné.

A velkým problémem jsou finance, což pocítily nejvíce matky samoživitelky, které se starají o nemocné děti. „Náš průzkum ukázal, že celé třetině příjemcům, kterým Dobří andělé pomáhají, poklesl příjem domácnosti o 43 procent. Každá desátá pak přišla v průměru o 70 procent příjmů,“ dodává Procházková.

Zajistit finanční podporu vážně nemocným pomáhají Dobří andělé. Jen v Libereckém kraji jich je 1500. „Je neuvěřitelné, že v i současné době krize se najdou lidé, kteří začnou pomáhat. Jsme jim za to neskutečně vděční, stejně tak jako stávajícím dárcům,“ uzavírá Procházková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dobří andělé

Štítky dobrí andělé, pomoc, koronavirus, nemoc, COVID-19, dětská mozková obrna, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odložené operace nebo rehabilitace, méně peněz. Koronavirová opatření komplikují život lidem s vážným onemocněním  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.