Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Liberecká nemocnice má kvůli koronaviru výpadek příjmů 120 milionů

Krajská nemocnice Liberec má výpadek v příjmech kvůli omezení péče při nouzovém stavu v souvislosti s koronavirem zhruba 120 milionů korun. Její výkony v předchozích měsících klesly až na polovinu, řekla ekonomická ředitelka nemocnice Hana Jelínková. Podle generálního ředitele nemocnice Richarda Lukáše se pokusí ztrátu v příštích měsících alespoň snížit navýšením výkonů nad běžný stav. Počítá se prodloužením doby, kdy jsou v provozu operační sály, či přidáním další směny na magnetické rezonanci.

„Není ale ani tak pravděpodobné, že bychom se na konci roku dostali na úroveň toho běžného, kdyby nebyl covid. Je to čtvrtina roku," uvedl Lukáš. Podle něj za zvýšenou výkonností nejsou jen finanční důvody. „Je ale tady i velké množství pacientů, které jsme v té době odmítali. Jsme jim dlužni tu péči," dodal.

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo nemocnicím omezit péči, která není nezbytná, v polovině března. Odkládaly se tak například plánované operace, zavřené byly ambulance.

Sněmovna dnes schválila vládní návrh zákona, jenž umožní dát zdravotnickým zařízením náhrady za výpadek příjmů asi 30,5 miliardy korun. Návrh zákona nyní zamíří k posouzení do Senátu. „Kdyby nás pojišťovny hodnotily podle stávající vyhlášky, tak přijdeme asi o 120 milionů korun. Kdyby se uplatnila kompenzační vyhláška, která je v jednání, tak o nic nepřijdeme," řekla Jelínková. Podle Lukáše ale počítají i s variantou, že kompenzační vyhláška přijatá nebude. V takovém případě by to znamenalo výrazné omezení plánovaných investic. Loni nemocnice investovala 128 milionů.

Krajská nemocnice Liberec je akciovou společností, pod níž patří i nemocnice v Turnově a od poloviny loňského roku i ve Frýdlantu. Slouží nejen 440 tisícům obyvatelům kraje, ale traumatologie či neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Loni její výnosy stouply o osm procent na 3,966 miliardy korun. Její hospodaření před zdaněním skončilo v zisku 33,3 milionu korun, o rok dříve to bylo 21,6 milionu korun. Zaměstnává skoro 3000 lidí, průměrná mzda lékaře je 90 023 korun a všeobecných sester 44.825 korun. Letos mzdy zaměstnancům stouply asi osm procent. Loni bylo v Liberci a Turnově hospitalizováno 45.151 pacientů a lékaři provedli 18 285 operačních výkonů. V ambulancích bylo vyšetřeno skoro 400 tisíc lidí.

Autoři | Foto KNL

Štítky nemocnice, koronavirus, hospodářství, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, COVID-19, Hana Vojtová, pacient, Poslanecká sněmovna ČR, Turnov, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice má kvůli koronaviru výpadek příjmů 120 milionů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.