Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Začala platit nová omezení. S rouškou k lékaři i na akci se sto lidmi

V Libereckém kraji jsou znovu povinné roušky nejen v nemocnicích, ale ve všech zdravotnických zařízeních včetně čekáren a ordinací. Potřebují je také lidé při nákupu v lékárnách i návštěvě vybraných sociálních zařízení. Nařízením reagovali hygienici na růst počtu nových případů nákazy koronavirem zejména na Jablonecku a v Jablonci nad Nisou. Podle údajů ministerstva zdravotnictví (MZCR) přibylo v kraji od minulého pátku 33 nových případů.

V celém Česku bude navíc od soboty povinné mít roušku na vnitřních hromadných akcích s více než stovkou účastníků, včetně nočních klubů. Na to už se připravuje i největší taneční klub v Liberci, který nedávno otevřeli v někdejším kině Lípa v centru města. „Kapacita našeho klubu je více než sto návštěvníků, pro naše hosty budeme mít u vchodu přichystané jednorázové ústenky, ve kterých se určitě budou bavit lépe, než v bavlněných," uvedl dnes Klub Lípa na sociálních sítích.

Zatímco v červnu výrazně přibylo nakažených v krajském městě v souvislosti se zahraničními pracovníky v průmyslových podnicích a na ubytovnách, v červenci přibývá případů hlavně na Jablonecku. Podle krajské epidemioložky Jany Prattingerové se tam nákaza šíří hlavně mezi českým obyvatelstvem. Za posledních sedm dnů připadá na Jablonecku méně než 19 případů onemocnění na 100 tisíc obyvatel, horší je v Česku situace na Karvinsku, Frýdecko-Místecku, na Vysočině, ale také v Praze.

S šířením nákazy na Jablonecku přibylo podle Prattingerové hygienikům práce při trasování kontaktů nemocných. „Kontaktů, které jsou vysledovány, a které pak musí na vyšetření, jsou desítky ... Jedna pozitivní osoba má třeba 80 kontaktů a nejsou to jen kontakty pracovní, ale jsou to i kontakty z volného času," řekla Prattingerová. I proto výrazně narostl počet testovaných. Od minulého pátku nařídili hygienici a praktičtí lékaři v kraji testování více než 1300 lidí, jen za čtvrtek jich bylo přes 350. I proto otevřeli dnes v kraji druhé odběrové místo pro indikované případy v jablonecké nemocnici.

První případ onemocnění novým koronavirem potvrdily testy v Libereckém kraji 10. března. Hygienici nechali od začátku pandemie v kraji otestovat 13 548 lidí. Testy zatím prokázaly onemocnění u 366 lidí, většina se ale uzdravila. Nemocných je aktuálně 105, průběh onemocnění je většinou lehký.

V červenci přibylo v kraji podle hygieniků 79 nových případů covidu-19, nejvíc - 38 na Jablonecku, 30 potvrzených případů je na Liberecku, sedm lidí onemocnělo v červenci na Českolipsku a čtyři na Semilsku. V karanténě nařízené hygieniky nebo praktickými lékaři je v kraji aktuálně 188 lidí.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, Liberecký kraj, omezení, roušky, rouška, okres Jablonec nad Nisou, COVID-19, infekční onemocnění, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jablonec nad Nisou, Česko, Liberec, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala platit nová omezení. S rouškou k lékaři i na akci se sto lidmi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.