Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

První v Česku. Liberecká nemocnice získala certifikát pro operace páteře

Krajská nemocnice v Liberci získala jako první v Česku a čtvrtá v Evropě unikátní certifikát pro operace páteře, status Centra excelence spinální chirurgie. Ve světě má tuto certifikaci jen 13 nemocnic. Certifikát uděluje společnost Eurospine - Spine Society of Europe, která sdružuje odborníky na páteř, zaměřující se na klinickou péči i výzkum. Liberečtí lékaři se na operace páteře specializují už čtvrt století, loni jich provedli více než 1800, řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Liberecká nemocnice získala statut na základě úrovně péče a také díky rozvoji spinální jednotky, která je součástí zdejšího Traumacentra. „Díky tomu, jak je péče o spinální pacienty v nemocnici léta organizována, a díky rozvoji, který za posledních 25 let zaznamenala, bylo možné, aby prošla nezávislým auditem," řekl generální ředitel největší nemocnice v kraji Richard Lukáš, který byl spolu s přednostou libereckého Neurocentra Petrem Suchomelem spoluzakladatelem spinální chirurgie v Liberci.

Pro libereckou nemocnici je certifikát prestižní záležitostí. Statut Centra Excelence získala pro tři hlavní kategorie péče - degenerativní onemocnění, tumory a úrazy. Auditoři ocenili vybavení klíčových provozů, zejména operačních sálů, jednotky intenzivní péče a diagnostického zázemí nemocnice, i návaznost jednotlivých procesů. „Velmi je překvapila přítomnost Spinální jednotky," doplnil ředitel. Spinální jednotka zaměřená na léčbu těžkých úrazů páteře, pomáhá pacientům s návratem do života. V Česku jsou jen čtyři. V Liberci ji otevřeli v roce 2003.

V Liberci se zaměřují na operace páteře po úrazech i kvůli nádorům a degenerativním poškozením páteře, která převažují. „Dělal jsem analýzu na degenerativní onemocnění krčních páteří. A s podivem - přestože doba je tak divoká - úrazů tolik nepřibylo, ale počet degenerativních onemocnění se za deset let víc než zdvojnásobil," doplnil Suchomel.

Populace podle něj stárne a lidé se operací páteře méně bojí, protože už jsou běžným standardem. Špičková technika také podle něj umožňuje dělat stále náročnější zákroky. „Jediné, co ještě nepodařilo, je scelit přeťatou míchu a bude ještě dlouho trvat, než se v tomhle udělá nějaký pokrok," dodal přednosta libereckého Neurocentra.

Autoři | Foto KNL

Štítky nemocnice, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, Česko, Evropa, nemoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První v Česku. Liberecká nemocnice získala certifikát pro operace páteře  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.