Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nárůst počtu případů za týden byl v Libereckém kraji rekordní

Nárůst počtu případů onemocnění covid-19 v Libereckém kraji za poslední týden byl rekordní, potvrzených případů od minulého pátku bylo 93. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví (MZ). Dosavadním maximem bylo 85 potvrzených případů v týdnu na přelomu března a dubna.

V souvislosti s covidem-19 přibylo v tomto týdnu v kraji šesté úmrtí. „Jde o osobu nad 65 let věku z okresu Jablonec," řekla mluvčí krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. I v předchozích pěti případech zemřeli senioři, měli jiné vážné zdravotní obtíže. V dubnu zemřeli čtyři lidé, z toho tři muži, a další senior zemřel v červnu.

Podle údajů liberecké krajské hygienické stanice je v Libereckém kraji aktuálně 153 nemocných, před týdnem jich bylo o 29 méně. V karanténě je v kraji preventivně dalších 127 lidí, o čtyři více než před týdnem. V kraji je podle Balašové více lokálních ohnisek. Kvůli koronaviru u jednoho z pracovníků jsou uzavřena všechna tři pracoviště Základní školy Frýdlant, která kvůli tomu 1. září nezahájila výuku a otevře nejdříve 9. září. Hygienici poslali do karantény také jednu celou první třídu i s učitelkou ze ZŠ Vrchlického v Liberci. Návrat libereckých prvňáčků z uzavřené třídy do školy se předpokládá 14. září, pokud budou mít negativní testy.

V republikovém měřítku je na tom Liberecký kraj podle údajů ministerstva zdravotnictví stále velmi dobře. Od prvního zjištěného případu v březnu bylo v Libereckém kraji pozitivně testováno na koronavirus podle údajů MZ celkem 660 lidí, méně nakažených v absolutním počtu má jen Karlovarský a sousední hradecký kraj. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel jsou na tom lépe tři kraje, v Libereckém to je na 100 tisíc obyvatel bezmála 149 nakažených lidí od prvního zjištěného případu.

V Libereckém kraji testy na koronavirus podstoupilo zatím 19 150 lidí, z toho za poslední týden jich bylo 1297, což dvakrát více než o týden dříve. V kraji zůstávají v platnosti některá omezení. Konkrétně je povinné nošení roušek ve všech zdravotnických zařízeních, lidé je musí mít i při návštěvě praktického lékaře nebo nákupu v lékárně. Povinné jsou roušky v kraji také v sociálních zařízeních a musí je mít i pracovníci v terénních službách. Od září je v celé zemi povinné zakrývání nosu a úst v hromadné dopravě, na úřadech i na vnitřních akcích od stovky účastníků.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, Liberecký kraj, covid, nemoc, COVID-19, Krajská hygienická stanice, Liberec, Jablonec, Základní škola Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nárůst počtu případů za týden byl v Libereckém kraji rekordní  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.