Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Špičkové nanomasky plzeňské firmy WPA mohou zachraňovat životy lidí po celém světě

PR článek

I když plzeňská firma Workpress Aviation (WPA) získala všechny potřebné certifikáty a povolení k prodeji své unikátní nanomasky, a to nejen v Česku, ale i v zemích EU, stát se k ní postavil zády. S maskou se totiž nemůže zúčastnit výběrových řízení vyhlášených státem. Nepomohlo ani to, že špičková nanomaska vyvinutá v rekordně krátké době plzeňskou firmou zajišťuje o řád vyšší ochranu, než nejlepší respirátory třídy FFP3.

Plzeňská firma Workpress Aviation (WPA) se zabývá expresní výrobou dílů zejména pro letecký průmysl. Zajistí rychlé dodání prototypů i sérií ve výrobních dávkách již od jednoho kusu. Design a zhotovení přípravků pro zakázkovou výrobu i pro zákazníky je samozřejmostí. Nabízí kompletní technologický proces, povrchové úpravy v nejvyšším vizuálním standardu a finální montáž. Disponuje vlastním konstrukčním oddělením, zadání zákazníka zpracuje od návrhu, přes konstrukci, simulaci, prototyp až po finální výrobek.

Důvodem je jako obvykle byrokracie. Zatímco plzeňské masky splňují technické normy EN 140 a 143, stanovující minimální požadavky na opakovatelně použitelné dýchací masky a filtry, stát v tendrech požaduje EN 149, což je norma pro jednorázové respirátory. „V tendrech chybí tento typ ochrany i přesto, že z ekonomické stránky nemají tyto ochranné pomůcky konkurenci. Roční provoz našich masek je padesátkrát levnější než u kategorie FFP3, minimální trvanlivost mají deset let. Naopak jednorázové pomůcky mají orientační dobu trvanlivosti při skladování dva roky,“ říká manažerka rozvoje podnikání Jitka Civínová.

Místo pořízení podstatně menšího množství výkonných masek s dlouhou výdrží a trvanlivostí, nakoupí stát opět tuny jednorázových roušek, zajišťujících mnohem nižší úroveň ochrany. Na druhou stranu se tak vytvoří obrovské množství biologického odpadu. Do posledního detailu dotaženou finální verzi WPA Nanomask z Plzně si teď aktuálně kupují české i zahraniční firmy, lékaři, jednotlivci i nejrůznější organizace a instituce. K prodeji je na e-shopu www.wparespirators.cz. V kompletní sadě s filtry stojí 1000 korun.

A jaký je vlastně příběh nanomasky z plzeňské firmy WPA, která je předním výrobcem dílů pro letecký průmysl? Experti z vývojového oddělení na ní začali pracovat v době, kdy Českou republiku zasáhla epidemie koronaviru a národ začal ve velkém šít roušky. Bleskově vyvinuli špičkovou ochrannou polomasku s filtrací. Po měsíc trvajícím úsilí už masku testovali v terénu v první linii hasiči a zdravotníci. Zdarma dostali tisíce masek.

„Vývoj našeho produktu jsme oficiálně zahájili již v únoru, ještě předtím, než Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila celosvětovou nouzovou situaci. Počátkem března jsme měli funkční prototyp, který jsme testovali před instalací našich výrobních a montážních linek. Celkově se nám podařilo dostat se z vývoje do výroby za dva měsíce a v dubnu jsme se dostali k první objednávce,“ říká generální ředitel WPA Jiří Heckel.

Na začátku projektu byla snaha ochránit vlastní zaměstnance a udržet v chodu firmu, protože byl všeobecně nedostatek ochranných prostředků. „V hlavě se nám rodil nápad na výrobu masky, která má sloužit i k pracovním účelům jako ostatní polomasky, ale my ji vyvíjeli přímo v rámci boje proti covid-19. Prioritou byla špičková filtrace a použití speciální filtrační tkaniny. Záleželo nám na komfortu té masky, aby ji uživatel mohl nosit celý den. Viděli jsme, co na sobě nosí v krizi zdravotníci, jaké jim to například způsobuje otlaky v obličeji. Řekli jsme si, že s tím musíme něco udělat,“ říká konstruktér masky Jan Saibert

Na projektu původně pracovali tři lidé, potom se jejich počet rozrostl a zapojilo se celé technologické oddělení. Existovalo několik variant a verzí, které se stále vylepšovaly. Vyrobené masky firma WPA okamžitě posílala na testování do terénu hasičům a zdravotníkům, aby pak výrobci mohli poskytnout zpětnou vazbu. Jejich připomínky sloužily k úpravě dalších verzí až k současnému finálnímu produktu. Upravoval se upínací systém tak, aby nesklouzával z hlavy. Řešil se tvar korpusu masky, aby byl univerzálnější. Další úpravy zvýšily těsnost masky a zajistila se tak větší bezpečnost pro uživatele.

Firma WPA použila při výrobě řadu technologií, které v Česku nebyly ani dostupné. Ze Švýcarska dovezla například skládací linku na tkaninu do filtrů. „Filtrační médium, kterým je ta tkanina, je ve filtru naskládané do takové „harmoniky“. Celá maska se kompletně sestavuje v naší firmě. Vyvíjeli jsme samozřejmě i filtr. Korpus masky, ventily a uložení filtrů vyrábí vstřikováním náš partner. Maska je osazena dvěma nádechovými filtry a výdechovým ventilem s membránou. Korpus masky je ergonomicky řešený tak, že když se dá na obličej, vytěsní celý prostor. Je z antialergenního materiálu na bázi termoplastického elastomeru, který je nezávadný v kontaktu s kůží i pro dlouhodobé nošení. Čistit ho lze dezinfekcí na bázi alkoholu,“ popisuje masku její konstruktér. 

Filtry jsou ze speciální tkaniny, která má vysokou účinnost a zajistí, že přes ni viry neprojdou. „Účinnost filtrace je asi o řád vyšší než stávající respirátory FFP3, takže je to nejbezpečnější řešení, které bude na trhu. Filtry masky v kategorii P3R zachycují s nejvyšší účinností i ty nejmenší částice a zabraňují jejich průniku. Funguje to i proti radioaktivním částicím. Jsme schopni vyrobit 5000 kusů nanomasek denně. Velmi rychle ale můžeme zareagovat na zvýšení poptávky a v horizontu dvou až tří týdnů navýšit výrobní kapacitu na dvoj až trojnásobek,“ jsou na svou masku a výrobu patřičně hrdí ve WPA.

Respirátor FFP3 zachycuje 99 procenta škodlivých částic. „My jsme o dva řády dál. Naše filtry zachycují 99,995 procenta všech škodlivých částic. Když se něco takového srovná s běžnými rouškami, tak jsme opravdu někde úplně jinde. Normální respirátor má předepsanou funkční životnost osm až dvanáct hodin. Naši masku můžete nepřetržitě používat několik měsíců.  Také máme v našich maskách membrány i na nádechových i výdechovém ventilu. Tím filtr zůstává zevnitř stále čistý a uživatel si ho sám neznečisťuje,“ zdůraznil přednosti masky konstruktér Jan Saibert.       

Testováním prošla maska v šesti barvách, ty úplně první byly modré. Další možné varianty jsou například šedá, tyrkysová nebo fialová. Ze strany policie nebo dalších bezpečnostních složek byl velký zájem o černou masku. Výrobce plánuje udělat i jiné barevné verze, od určitého množství poptávky může poskytnout i individuální barvu. Maska se vyrábí ve třech velikostech S, M a L, tak aby ideálně vyhovovala nositeli.

Maska je výjimečná i tím, že její filtry je možné sterilizovat. „To je důležité zejména pro nemocnice a zdravotnická prostředí. Po každé směně je mohou sterilizovat a následně opakovaně použít jako čistý filtr. Takové filtry nikdo jiný nedělá. Přišli jsme s tím jako první. Používáme materiály, kterou jsou teplotně velmi odolné, což umožňuje opakovanou sterilizaci, například v autoklávu,“ zdůraznil ředitel firmy WPA.  

Životnost pro skladování masky je zhruba 10 let. Potom záleží na prostředí, ve kterém budete masku používat. Filtry neztrácí ochrannou funkci, stane se pouze to, že se zanesou velkými částicemi. To znamená, že se zvýší dýchací odpor. Pocitově se bude jejímu uživateli obtížněji dýchat. To je moment, kdy je třeba filtry vyměnit. Samotná maska s komponenty vydrží v provozu několik let. Filtry lze dokoupit samostatně. K dostání je zvlášť maska, filtry a potom celý set.

Od začátku vývoje procházela maska velmi přísným testováním podle příslušných norem. Jedním takovým testem je například test přilnavosti, kdy se zjišťuje, zda někde nedochází k úniku. U standardních respirátorů jsou běžně úniky v oblasti kolem nosu. U masek se dále testuje zbytkové CO2 a náročným testem na průnik částic samozřejmě prochází filtry. „Máme finální produkt, o kterém víme, že je velmi dobrý,“ dodala manažerka rozvoje podnikání Jitka Civínová.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky WPA, nanomasky, Workpress Aviation, Plzeň, ochranné pomůcky, maska, respirátor, Česko, částice, Workpress Aviation s.r.o., Evropská unie, Světová zdravotnická organizace, pandemie covidu-19, Švýcarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špičkové nanomasky plzeňské firmy WPA mohou zachraňovat životy lidí po celém světě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.