Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Roušky na školách? ​Dětem prakticky nic nehrozí. Je to politické rozhodnutí, říká Roman Šmucler

Jak hodnotí český zubní lékař, stomatochirurg, specialista na laserovou a estetickou medicínu, vysokoškolský pedagog a podnikatel Roman Šmucler práci odstoupivšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha? A jak koronavirus změnil praxi zubních lékařů? Nejen o tom se rozpovídal v rozhovoru pro Drbnu.

Tento týden jste demonstrativně odešel z živého vysílání CNN Prima News. Co bylo tím důvodem?
Vadí mi, když někdo bez reálných čísel říká nemocným lidem, že jich desítky tisíc zemřou. Takové odhady nemáme (profesionální odhady jsou cca 1000 mrtvých do konce listopadu) a strach zabíjí. Kdybych se hádal, tak by to asi takový efekt nemělo. Už mi volali i z ciziny, že tam televize vysílaly o tom zmínku. Takže to zafungovalo. Lidé jsou opatrní, ale mají plné zuby toho, že je někdo straší. Mladí z toho mají rozum, mnozí penzisté ale jen přežívají. Buďme opatrní, ale musíme žít.

Podle Jaroslava Flegra je třeba zavést mnohem tvrdší restrikce, jinak hrozí „tisíce, možná desetitisíce mrtvých“. Sdílíte jeho názor?
Matematické modely to neukazují. Něco jiného je násobit po exponenciále a něco jiného jsou nakažení, neboť významná část lidí už nemoc prodělala a tím chrání ostatní. Věděli jsme to už na jaře i díky studii z jižních Čech. První odhad prof. Flégra o 10000 pozitivních dnes je vyvrácen. 120000 nakažených do konce září (pesimistický odhad Ministerstva zdravotnictví) také nevyjde. Ale obojí vyvolalo hrůzu. Starší se vyhýbají lékařům jako na jaře. Počet nemocných i infikovaných bude stoupat. Nebržděná epidemie je obvykle do tří měsíců, teď to bude delší, ale skončí to. Nijak to nepodceňuji, ale pokud bude systém v nemocnicích, zvládneme to. Jako třeba chřipky 1995 nebo 1968.

Tento týden byla zavedena další opatření. Souhlasíte s nimi?
Je to, řekněme, lehké zpřísnění, ministr zdravotnictví na to má nárok, záleží, jaké predikce bere za své. Podstatné ale je, že kdyby se blížilo vyčerpání značných rezerv na covid, tak je potřeba omezit plánované neurgentní operace a vytvořit místo pro nemocné na lůžkách. Je to problém na pár týdnů. A to je vše. Tohle rozhodne o počtu obětí spíše, než trasování a Chytrá karanténa.

Jak z vašeho pohledu hodnotíte výměnu Adama Vojtěcha za Romana Prymulu?
Vojtěch Adam byl prvním ministrem pacientů - nebyl napojen na žádný segment péče a pořád chtěl zlepšit péči o pacienta. Zůstaly po něm eRecept a eNeschopenka, které se teď velmi hodí. Dokázal, že se všichni ve zdravotnictví dokázali shodnout na penězích i změně zákonů. To díky tomu, že je slušný a pracovitý člověk. Za to se mu vysmívají, ale kdo zkusí vzít zdravotnictví silou, nic nedokáže.

Profesor Prymula řídí epidemii od prvního dne. Víme, co bude. Teď bude moci řídit i nemocnice. Nepochybně mám důvěru, že by to měl zvládnout. Bude to ale jako, když řídil Ústřední krizový štáb. Na epidemii už tolik času mít nebude. Jsou tu jiné a podstatnější věci, řada zákonů. Díky covidu Česko drasticky zchudlo, klíčová otázka bude, jak aspoň udržet kvalitu péče. Každoroční zlepšování teď asi nebude možné.

V čem by měli Češi nyní změnit své chování a návyky?
Češi se bojí, jsou opatrní a bezvadní. V létě jsme měli svobodu a nic se nestalo. Teď logicky onemocní, kdo nemá imunitu proti infekci (řada lidí nemůže asi covidem onemocnět). Tedy úspěšné země jako Česko teď budou naopak "špatné", ale je to na pár týdnů či měsíců. Snad do konce roku jsme z velkých problémů pryč.

Jaký je váš názor na roušky ve školách?
Dětem prakticky nic nehrozí. Je to politické rozhodnutí - zda zpomalit šíření infekce od dětí k rodičům i za cenu zavření škol anebo roušek. Vysoké školy jsou třeba velmi omezeny v Praze. Chápu argumenty pro udržení chodu škol a ekonomiky a jsou i argumenty pro boj s virem. Zda vzdělání dětí či vyšší ochranu nemocných seniorů. Jde o naši volbu.

Jak změnil koronavirus praxi zubních lékařů?
Moji nijak. Je to akutní respirační infekce jako každý rok. Česká stomatologie jako celek díky opatřením Komory nezavřela ani na den (světový unikát) - některé praxe ano, leč většina ne. Máme jasné pokyny a nemáme, co vím, nakažené ze zaměstnání. Když vidím, kolik je nemocných všeobecných lékařů a sester, je mi to líto, leč ochrana je prostá a my ji jasně popsali. Ještě v březnu jsem se radil v Číně a v Koreji, co tam fungovalo. Stačí pravidla dodržovat. Lékaři nebo ohrožené skupiny - respirátory a hygiena.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Roman Šmucler, koronavirus, opatření, lékaři, zdravotnictví, rozhovor, COVID-19, stomatologie, Adam Vojtěch, epidemie, Roman Prymula, Česko, Jaroslav Flegr, CNN Prima News, Vojtěch Adam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roušky na školách? ​Dětem prakticky nic nehrozí. Je to politické rozhodnutí, říká Roman Šmucler  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.