Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pacienty s covidem přijímají i další nemocnice v Libereckém kraji

Pacienty s nemocí covid-19 už vedle Krajské nemocnice Liberec přijímají také ostatní tři páteřní nemocnice v Libereckém kraji, řekl mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář. Městská nemocnice v Jablonci kvůli tomu dnes uzavřela ortopedické oddělení. Plánované operace se do odvolání ruší a pacienti, kteří tam ještě leží, budou přeloženi na lůžka jiných operačních oborů, uvedla mluvčí jablonecké nemocnice Jana Válková.

Na ortopedickém oddělení mají podle Válkové pro pacienty s koronavirem 20 standardních lůžek. „Co se týče ventilovaných, tak ty jsou na ARO a budou čtyři," dodala.

Podle Řičáře důvodem k rozšíření počtu nemocnic, které přijímají pacienty s koronavirem, není to, že by nyní v Liberci nezvládali jejich příjem. „Bylo domluveno, že dojde k dělbě péče o tyto pacienty. Počítá se, že těch pacientů bude více," uvedl. Liberecká nemocnice má v péči 31 pacientů, z toho čtyři jsou na ARO, 14 na infekčním a na plicním oddělení 13, kteří potřebují intermediální péči.

Další dvě páteřní nemocnice v kraji zatím péči kvůli pacientům s covidem-19 omezovat nemusely. „Zatím to zvládáme. Je to náročné, hlavně na personál, ale zatím to prostorově dáváme," uvedl ředitel nemocnice v Jilemnici Jiří Kalenský. Podle něj má nemocnice na svých odděleních vyčleněné prostory, které slouží pro covidové pacienty. „Pokud to nebude potřeba, tak vyčleňovat oddělení nebudeme. Zatím je u nás jeden pacient na přístrojích a další tři na pozorování," dodal.

Nemocnice v České Lípě má pro pacienty s koronavirem jednu jednotku na ARO. „Pro pacienty, kteří mají symptomy covid, tak jsme vyčlenili také prostor na oddělení rehabilitace," uvedla mluvčí českolipské nemocnice Kateřina Amrichová. Přijmout tam mohou podle ní až osm pacientů a v případě potřeby je možné kapacitu zvýšit. Na jednotce ARO jsou čtyři pacienti s covidem-19. V provozu zůstala i rehabilitace, jenom se přesunula do jiné části českolipské nemocnice.

V Libereckém kraji za poslední čtyři dny přibylo přes 500 potvrzených případů covidu-19. Podle údajů ministerstva zdravotnictví je v kraji 1392 aktivních případů, z toho skoro dvě třetiny na Liberecku. Podle hygieniků se nákaza šíří zejména ve věkové kategorii 15 až 24 let, roste ale i podíl v rizikové kategorii nad 65 let. Z pěti procent na celkovém počtu v kraji v posledních dnech stoupl skoro na devět. „Ten trend je špatný," uvedl v pondělí krajský hygienik Vladimír Valenta. V souvislosti s koronavirem v kraji zemřelo 11 lidí, z toho čtyři za poslední dva týdny.

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky nemocnice, koronavirus, Jablonec, COVID-19, pacient, Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, Jana Janěková, Vladimír Valenta, Liberec, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacienty s covidem přijímají i další nemocnice v Libereckém kraji  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.