Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Další opatření: Zavřou školy i restaurace, na veřejnosti bude zakázáno pít alkohol

Vláda oznámila v pondělí večer další opatření, která mají zpomalit šíření koronaviru. Od středy do 1. listopadu budou kvůli koronavirové epidemii uzavřeny školy včetně prvního stupně základních škol, uvedl Prymula. Školek se opatření netýká. Od středy bude povinné nosit roušky na zastávkách veřejné dopravy. Restaurace a bary budou od středy do 3. listopadu uzavřené. Zakázáno bude pití alkoholu na veřejných místech. Shromažďování bude od středy omezené na maximálně šest osob.

„Máme jeden pokus, který musí být úspěšný. Musíme i tentokrát nárůst epidemie zvládnout,“ řekl dnes premiér Andrej Babiš (ANO).

Od středy přejdou všechny školy kromě MŠ na distanční výuku

Od středy do 1. listopadu budou kvůli koronavirové epidemii uzavřeny školy včetně prvního stupně základních, přejdou na distanční výuku. Mateřských škol se opatření netýká. Na twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Přitom teprve ode dneška bylo účinné opatření, na základě kterého se na druhém stupni základních škol učí prezenčně polovina dětí, zbytek na dálku. Po týdnu se měli žáci střídat.

Na výuku on-line už dnes přešly vysoké a střední školy v celé ČR, dosud v některých regionech fungovaly normálně. Na prvním stupni dosud byla prezenční výuka s povinností nošení roušek na chodbách a zákazem zpěvu.

Restaurace a bary budou od středy do 3. listopadu uzavřené

Restaurace, bary a kluby budou muset být od středy do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu, úplně uzavřeny. Na twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Teprve od pátku přitom musejí restaurace zavírat ve 20:00. U stolů mohou sedět nanejvýš čtyři lidé, vedle toho musí být mezi sedícími odstup 1,5 metru. V jídelnách v obchodních centrech mohou být u stolu jen dva lidé.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák přitom dnes po zasedání tripartity uvedl, že premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr Prymula ubezpečili, že k úplnému zavření restaurací nedojde.

Do 3. listopadu bude zakázáno pití alkoholu na veřejných místech

Na veřejně přístupných místech bude zakázáno pití alkoholu. Opatření má platit od půlnoci 14. října do 3. listopadu, kdy má skončit vládou vyhlášený nouzový stav. Informoval o tom ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na twitteru.

Zatímco většina opatření, o nichž dnes vláda rozhodovala, platila už během jarní vlny epidemie, zákaz pití alkoholu na veřejnosti k nim nepatřil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky covid, opatření, koronavirus, alkohol, Roman Prymula, restaurace, epidemie, ANO 2011, Andrej Babiš, Jaroslav Hanák, Svaz průmyslu a dopravy, Česko, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další opatření: Zavřou školy i restaurace, na veřejnosti bude zakázáno pít alkohol  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.