Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Frýdlant hledá projektanta na modernizaci nemocnice

Město Frýdlant vypsalo soutěž na projektanta na modernizaci nemocnice. Náklady by se měly pohybovat okolo 6 milionů korun.

Pokud vše dobře půjde, chtělo by mít město do konce příštího roku hotový projekt včetně stavebního povolení. Dokumentace navazuje na studii, kterou si město nechalo zpracovat loni. Náklady na samotnou rekonstrukci nemocnice předběžně odhaduje na 110 milionů korun, Frýdlant na ni bude hledat dotační zdroje, řekl místostarosta Jiří Stodůlka.

Nemocnice Frýdlant zajišťuje péči pro 25.000 lidí z Frýdlantského výběžku. Od roku 2013 do poloviny loňského roku ji provozovala společnost EUC (Euroclinicum), která kvůli nedostatku lékařů postupně omezila péči a přestala zajišťovat i lékařskou pohotovost. Situaci ještě zkomplikovala otrava krve, která se před dvěma lety objevila u devíti operovaných pacientů. Nikdo nezemřel. Loni v červenci péči převzala Krajská nemocnice Liberec, EUC zaplatila 8,6 milionu korun za vybavení. Areál patří městu a nemocnice si ho pronajímá.

Právě z požadavků krajské nemocnice podle Stodůlky vychází připravovaná modernizace. „Rodilo se to poměrně těžce, máme za sebou devět variant, až na té poslední jsme se shodli s lékaři, kteří v těch provozech pracují," řekl místostarosta. Radnice podle něj chce mít na konci příštího roku projektovou dokumentaci, aby byla připravena a mohla žádat o dotace, pokud budou vypsány. Frýdlant teď jedná o vstupu do Krajské nemocnice Liberec. Vložit by měl většinu svého nemocničního areálu a za to získá akcie největší krajské nemocnice. Dnes ji vlastní kraj a města Liberec a Turnov.

Modernizace by se měla podle Stodůlky dělat postupně. „Nejdřív by se měla modernizovat část chirurgických ambulancí, pak na to navazuje rekonstrukce bývalého dětského oddělení, kam by se následně přesunula laboratoř a uvolnila by prostor pro třetí lůžkovou jednotku," popsal rozsah prací místostarosta. Už teď ale město do nemocnice investuje. Letos vyměnilo vstupní dveře za automatické, příští rok plánuje podobnou výměnu dveří u vstupu do operačních sálů. Nová budova postavená na počátku 90. let dostane nové dveře, v plánu je i modernizace osvětlení.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky ČR, stavby, správa, nemocnice, Frýdlant, Jiří Stodůlka, Krajská nemocnice Liberec, Nemocnice Frýdlant, Frýdlantský výběžek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlant hledá projektanta na modernizaci nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.