Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kvůli zájmu o testování se prodlouží provozní doba odběrového místa v KNL

V reakci na velký zájem o antigenní testování rozšířila Krajská nemocnice Liberec provozní dobu odběrového stanoviště.

V pracovních dnech to bude o tři hodiny déle, až do 19:00, a pracoviště bude otevřené i o víkendech, s čímž se původně nepočítalo. ČTK to dnes řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář. Zájemci se mohou nechat tímto způsobem bezplatně otestovat na covid-19 ode dneška, hrazeno je to ze zdravotního pojištění.

Rozšířit provozní dobu odběrového stanoviště se podle Řičáře rozhodli, neboť jen za první čtyři hodiny od spuštění rezervačního systému se nahlásilo skoro 1000 lidí. Zamluvili takřka všechny termíny do konce roku, dnes dopoledne se bylo možné zaregistrovat ještě na tento týden. „Chci poděkovat našemu personálu, který nám ochotně vyšel vstříc, protože bez nich by rozšíření provozní doby nebylo možné," uvedl Řičář. Na testování je podle něj vyčleněno v daný okamžik kolem deseti zaměstnanců nejen z infekčního, ale i dalších oddělení nemocnice.

Liberecká nemocnice pro antigenní testování zvolila jiný systém než většina pracovišť v zemi. Odběry analyzují až v laboratoři. „Pokud je po antigenním testu podezření na nákazu koronavirem, tak ze stejného odebraného biologického materiálu jsme schopni udělat i PCR test. To znamená, že pacient nemusí chodit znovu se nechat otestovat," uvedl Řičář. Podle něj se tím snižuje i riziko šíření nákazy, pokud by nakažený stál s dalšími a čekal 20 minut na výsledek antigenního testu. V Liberci po odběru odejde a výsledek mu přijde do dvou hodin sms zprávou.

Velký zájem o antigenní testování v kraji registruje nejen liberecká nemocnice, ale i ostatní čtyři zapojená odběrová místa. V jablonecké nemocnici a na stanovišti u liberecké pobočky zdravotního ústavu ve Vratislavicích nad Nisou jsou zamluvené všechny termíny do konce roku a volný se objeví, jen když se někdo odhlásí. V nemocnicích v Jilemnici a České Lípě jsou volné první termíny až na 28. prosinec.

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) apeluje na veřejnost, aby pochopila, že kapacita testování má své limity. „Chápu, že část veřejnosti se chce testovat až těsně před vánočními svátky, ale naše páteřní nemocnice zázraky udělat neumí," řekl Půta. Odběrová místa v kraji dokážou otestovat desítky lidí za hodinu, ale nemocnice ani kraj nejsou podle něj schopni postavit nová odběrová místa. „A neumíme ani postavit nové odběrové týmy. Zdravotníci jsou v plném vytížení už od jara letošního roku a já nepovažuju za rozumné ani výzvy, aby se odebíralo o Štědrém dnu a vánočních svátcích. Ti lidé si také musí odpočinout, mají své rodiny a potřebují si svátky prožít jako my ostatní," zdůraznil hejtman.

Pokud lidé nenajdou volná místa na testování v rezervačním systému, mají se podle Půty obrátit na praktické lékaře zapojené do projektu www.lekaripomahajicesku.cz. Krajská předsedkyně Sdružení praktických lékařů v Libereckém kraji Irena Moravíková ale už dříve pro ČTK uvedla, že k plošnému testování mají málo informací a budou spíše vyčkávat. Podle webu se v kraji přidalo k antigennímu testování zatím 22 praktických lékařů, zubařů a ORL ordinací, kteří testují své pacienty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KNL

Štítky ČR, koronavirus, testování, Liberecký, Krajská nemocnice Liberec, nemocnice, Martin Půta, praktický lékař, Vánoce, Štědrý den, Starostové pro Liberecký kraj, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli zájmu o testování se prodlouží provozní doba odběrového místa v KNL  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.