Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Covid v Libereckém kraji opět nabývá na síle, nárůst je o třetinu. Nemocnice znovu hledá dobrovolníky

Za posledních sedm dnů v Libereckém kraji testy na covid-19 odhalily 2118 nakažených. Je to o třetinu více než o týden dříve a nejvíc za posledních pět týdnů. V průměru denně přibývá v kraji 300 nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES je v kraji na 81 bodech, před týdnem bylo o pět bodů nižší. Kraj tak náleží do pásma nejhoršího stupně, tedy pátého.

Za posledních sedm dnů v Libereckém kraji testy na covid-19 odhalily 2118 nakažených. Je to o třetinu více než o týden dříve a nejvíc za posledních pět týdnů. V průměru denně přibývá v kraji 300 nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES je v kraji na 81 bodech, před týdnem bylo o pět bodů nižší. Kraj tak náleží do pásma nejhoršího stupně, tedy pátého.

Podle krajského hygienika Vladimíra Valenty odhalených případů nákazy v kraji přibývá, v průměru jich je v tomto týdnu denně zhruba 400. „Největšími ohnisky jsou stále školy od mateřských po střední. Máme v současné době zavřeno 15 mateřských škol, na základních školách máme několik desítek uzavřených tříd," řekl po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje Valenta. Ve školách je kolem 500 nakažených žáků, pedagogů a nepedagogických pracovníků, další stovky jsou v karanténě. Otestovat se nechalo 1664 učitelů, nákazu antigenní testy odhalily u necelých pěti procent z nich.

S rostoucím počtem nakažených stoupá tlak i na nemocnice. Aktuálně je s covidem v Libereckém kraji hospitalizováno 239 lidí z toho 38 na intenzivní péči. Je to zhruba o 20 víc než v pondělí. Pozitivně vyšly testy u 293 zdravotníků, což je o třetinu víc než minulý týden. „Pacientů přibývá a volné kapacity klesají, musíme proto už pacienty i přesouvat mezi jednotlivými nemocnicemi. Museli jsme část pacientů přesunout z České Lípy do Semil, bylo to nutné, abychom byli schopní se o ně postarat," řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). Dobrovolníky opět hledá liberecká nemocnice.


Opatření v kraji ale stejně jako v dalších částech země platila až do čtvrtka pro třetí stupeň. Přísnější, odpovídající čtvrtému stupni, i když s výjimkami, jsou platná ode dneška. Po dvou týdnech tak musely opět zavřít restaurace, hotely a penziony, bazény, zoo, muzea či knihovny. Obnovený je zákaz vycházení mezi 23:00 a 05:00, shromažďovat se může nejvíc šest osob. Vnitřní sportoviště jsou uzavřená pro amatéry, není možný ani trénink více než šestičlenných skupin venku. Hrozí ale další zpřísnění opatření. Do pásma pátého stupně dnes klesla celá země, rizikové skóre za Česko je na 76 bodech.

Na okresní úrovni je v kraji v pásmu čtvrtého stupně Českolipsko se 71 body, před týdnem tam byl index na hodnotě 64 bodů. Ve čtvrtém stupni je ještě Semilsko, kde v mezitýdenním srovnání zůstal index na 74 bodech. V pátém stupni je Jablonecko, kde je aktuálně rizikové skóre stejně jako před týdnem na 81 bodech. Takový index má nyní i Liberecko, před týdnem bylo na 76 bodech. Zhoršuje se situace i podle počtu nově odhalených případů při přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Nyní je na tom nejlépe Českolipsko s 311 případy na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dnů a nejhůře Liberecko s 467 nakaženými. Před týdnem byla v kraji nejlepší situace na Českolipsku s 230 případy a nejhorší na Semilsku s 371.

Výrazně začal stoupat i počet úmrtí. Za poslední týden v souvislosti s koronavirem zemřelo 41 lidí, v předchozích dvou týdnech to bylo po 24. Od začátku epidemie v kraji zemřelo 356 lidí, kteří byli pozitivně testováni na covid-19.

Nakažení v Libereckém kraji

Pozitivní test na koronavirus mělo od začátku března 27.408 lidí z Libereckého kraje, přes šest procent obyvatel kraje. Podíl uzdravených z celkového počtu případů klesl za poslední týden zhruba o dvě procenta, na 85 procent. Vyléčených je podle údajů ministerstva 23 380 lidí. Takzvaně aktivních případů, což jsou nejen nemocní, ale i pozitivně testovaní bez příznaků, je v kraji podle údajů MZ aktuálně 3672. Maximem bylo 5430 případů 4. listopadu.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky koronavirus, správa, Liberecký kraj, COVID-19, nemocnice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Protiepidemický systém České republiky, Vladimír Valenta, okres Česká Lípa, Vladimír Richter, okres Semily, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covid v Libereckém kraji opět nabývá na síle, nárůst je o třetinu. Nemocnice znovu hledá dobrovolníky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.