Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Přetížený personál bez vidiny světla na konci tunelu. Zlepšení se v liberecké nemocnici čeká v horizontu měsíců

Krajské nemocnici Liberec (KNL) aktuálně chybí zhruba 150 zaměstnanců, kteří se léčí z covidu nebo jsou v karanténě. Pro nemocnici je to velká komplikace, řekl její mluvčí Václav Řičář. Zlepšení očekávané s očkováním se podle něj projeví až v horizontu měsíců. Desítky zaměstnanců mají na nemocenské i další nemocnice v kraji.

KNL, největší zdravotnické zařízení v kraji, zaměstnává v nemocnicích v Liberci, Turnově a Frýdlantu přes 2700 lidí, pacienti s covidem jsou jen v Liberci. Minimálně desítky pracovníků, kteří se nakazili koronavirem nebo jsou v karanténě, nemocnici chybí měsíce. V nejhorší chvíli bylo na nemocenské až 200 lidí. „Je to velká komplikace, protože personál je přepracovaný, přetížený, bez vidiny nějakého světla na konci tunelu, protože nemocných s covidem nyní opět přibývá," uvedl Řičář.


Aktuálně je v Liberci hospitalizováno 142 pacientů s covidem, před měsícem jich bylo kolem 80. Podle Řičáře se daří péči o nemocné zajišťovat díky obětavosti personálu. Pomáhají i dobrovolníci, studenti na praxi a vojáci. „Těch nám vypomáhá kolem deseti," řekl Řičář. KNL začala tento týden s očkováním svých zaměstnanců. Jako první přišli na řadu pracovníci, kteří se starají o nemocné s covidem. V dalších týdnech budou očkováni i zaměstnanci z nemocnic ve Frýdlantu a Turnově. „Pokud má ale očkování něco přinést, tak se to projeví až v horizontu měsíců," dodal Řičář.

Očkovat své zaměstnance začaly tento týden i další páteřní nemocnice v kraji. Také mají problémy se zajištěním péče kvůli nedostatku personálu. Třeba městské nemocnice v Jilemnici a Semilech, jež spravuje společnost MMN, mají ale to nejhorší už zřejmě za sebou. „Jak se nám to tady prohnalo, od poloviny listopadu do poloviny prosince, tak se nám lidi vrátili do práce někdy před Vánoci, a v tuto chvíli nám chybí asi 25 lidí, což je skvělé," uvedl předseda představenstva MMN Jiří Kalenský. MMN chybělo v minulých týdnech až 80 ze 750 pracovníků. Situaci pomohli zvládnout vojáci a dobrovolníci, nadále jich MMN využívá zhruba kolem 20.


Městská nemocnice v Jablonci má nakažených nebo v karanténě k dnešku 76 ze zhruba 850 pracovníků. „Pozitivní jsou vždy jednotlivci napříč celou nemocnicí, jejich náhrada je organizačně náročná, daří se nám však situaci zvládat," uvedla mluvčí nemocnice Jana Válková. Problém oproti předchozím letům je podle ní sehnat na volné pozice zdravotní sestry do směn na plný úvazek. Pravidelných dobrovolníků má nemocnice nyní asi 30, hlavně z řad studentů. „Jsou na pozicích pomocného personálu u lůžka," dodala Válková.

V krajské nemocnici v České Lípě se počet nakažených a lidí v karanténě dlouhodobě trvale pohybuje do 100 pracovníků. „Celkové číslo nepřítomných je však i vyšší a dosahuje 15 procent ze všech zaměstnaných," uvedla mluvčí nemocnice Andrea Beranová. Největší problémy jsou podle ní na covidových odděleních. Zajistit péči nemocnici pomáhají vojáci, policisté a od tohoto týdne i více než 20 studentek místní zdravotní školy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KNL

Štítky koronavirus, nemocnice, Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, COVID-19, karanténa, Liberec, Turnov, Jana Janěková, Frýdlant, Nemocnice Frýdlant, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přetížený personál bez vidiny světla na konci tunelu. Zlepšení se v liberecké nemocnici čeká v horizontu měsíců  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.