Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Velkokapacitní očkovací centrum bude v aréně. Zvládne naočkovat 1200 lidí denně

Liberecký kraj už určil místa všech velkokapacitních center pro očkování. Jasno je i v Liberci, kde vyroste v aréně. Jeho kapacita bude až 1200 očkování denně. Problém je ale v počtu vakcín, otevírat centra zatím nemá smysl, kraj totiž dostal zatím málo vakcín a nemá čím očkovat.

„Proočkovali jsme prakticky vše. Čekáme na další dávku, doočkují se zdravotníci. Tento týden rozjíždíme očkování seniorů,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Richter.

Podle něj je problém v tom, že kraj netuší, kolik vakcín a kdy je dostane. „I když se snažíme plánovat a vytvářet strategii, čísla se nám neustále mění a plánovat tak nemůžeme,“ dodal.

Podle Richtera dodávání vakcín zatím nefunguje. „Stát by měl počet vakcín v krajích navyšovat, a ne vytvářet zásoby ve dvou fakultních nemocnicích, jak nám bylo řečeno, co kdyby,“ popsal.


Kraj přesto připravuje systém na hromadnou vakcinaci. Vakcinačních center je připraveno pět při nemocnicích. S ohledem na počet vakcín ale kraj zatím stíhá očkovat i bez velkokapacitních center.

V Liberci bude velkokapacitní centrum v liberecké aréně. „To se rozjede až ve chvíli, kdy budou chodit vakcíny, toto vakcinační místo by pak dokázalo oočkovat až 1200 lidí denně,“ uvedl Richter.

V plném provozu by pak všechna očkovací centra měla dokázat měsíčně naočkovat až 50 tisíc lidí. „Aby ale mělo smysl vůbec taková obří očkovací centra otevřít, potřebujeme od státu nejdřív obdržet dostatečné množství vakcíny. A to se zatím neděje. Podle posledních informací má náš kraj v březnu dokonce dostat o 5000 kusů vakcín méně než státem původně ohlášených 23 400,“ doplnil hejtman Martin Půta.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto fnol.cz

Štítky Liberecký kraj, zdravotnictví, očkování, velkokapacitní centra, vakcína, očkovací centrum, Liberec, Vladimír Richter, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velkokapacitní očkovací centrum bude v aréně. Zvládne naočkovat 1200 lidí denně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.