Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Očkování Modernou v Libereckém kraji začalo se zpožděním. Stát neposlal kartičky pro očkované

V domech s pečovatelskou službou (DPS) v Libereckém kraji začali dnes očkovat vakcínou od společnosti Moderna. Prvních 500 dávek dorazilo do kraje ve středu. Spuštění očkování přibrzdila nutnost vytisknout průvodní kartičky pro očkované, které u vakcín Pfizer byly, ale s Modernou nepřišly. S tím kraj nepočítal, a tak musel průvodní certifikáty dotisknout, řekl krajský koordinátor očkování Vladimír Richter (ODS).

Očkování v deseti DPS po celém kraji tak mohli zahájit až dnes. Mezi těmi, kdo první dávku Moderny dostali, byl i stoletý Václav Šeda v Chrastavě. Po poledni dorazil s dalšími do ordinace lékařky, která se o tamní seniory stará. „Doufejme, že to bude fungovat, že to opravdu pomůže k tomu, abychom byli zdraví," řekl senior, který pokud to počasí dovoluje navzdory vysokému věku denně vyráží se svým chodítkem na až kilometrové vycházky.

Do Chrastavy dnes dopoledne přivezli z lékárny Krajské nemocnice v Liberci deset lahviček Moderny, z nichž je možné očkovat až 70 seniorů. Dnes jich první dávku dostalo deset. „V domovech máme k dnešnímu dni 80 klientů a k očkování se jich přihlásilo 70. Asi sedm klientů očkování odmítlo, u dalších to zatím nedovoluje zdravotní stav," řekla Hana Urbanová z městského úřadu, která má domovy na starosti. Další seniory tam plánují očkovat v pondělí a v úterý.

Do konce února by měl Liberecký kraj dostat dalších 5000 dávek Moderny, využít je chce podle Richtera k očkování v domovech seniorů a dalších pobytových zařízeních sociálních služeb a také právě v 54 DPS, kde žije bezmála 3000 seniorů. V kraji žije zhruba 17 tisíc lidí starších 80 let, zatím jich podle krajského koordinátora vakcínu dostala zhruba desetina. „Předpokládáme, že koncem února nebo začátkem března by měli být očkováni všichni z této věkové skupiny, kteří o to projevili zájem," dodal Richter.

Očkování v DPS organizuje kraj ve spolupráci se starostkami a starosty. Přednostně se očkuje v pobytových sociálních zařízeních, kde je podle Richtera vyšší riziko nákazy novým koronavirem než u seniorů, kteří žijí sami doma. Pracuje se ale i na systému očkování pro seniory starší 80 let, kteří žijí sami a bylo by pro ně komplikované dopravit se do očkovacích center v nemocnicích. Očkovat by je měly mobilní týmy případně praktiční lékaři.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, senioři, očkování, Moderna, Liberecký kraj, vakcína, Vladimír Richter, Pfizer, ODS, domov, Chrastava, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkování Modernou v Libereckém kraji začalo se zpožděním. Stát neposlal kartičky pro očkované  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.