Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Koronavirem v Libereckém kraji za rok onemocněl každý sedmý

V Libereckém kraji se koronavirem od začátku epidemie nakazil zhruba každý sedmý obyvatel. Laboratorně potvrzených je 66 208 případů, od prvního dnes uplynul rok. Z nákazy se dosud vyléčilo přes 56 tisíc lidí, to je skoro 85 procent ze všech, co měli od loňského 11. března pozitivní test. Naopak 951 lidí v souvislosti s koronavirem zemřelo. Rekordní je počet úmrtí za poslední tři dny. Od pondělí zemřelo v kraji v souvislosti s koronavirem 45 lidí, pro srovnání - týdenní průměr od začátku letošního roku je 48 úmrtí.

Nově potvrzených případů sice není v posledních dnech v kraji tolik jako před týdnem, na počtu vážných případů a úmrtí se to ale zřejmě projeví se zpožděním dvou týdnů. Nárůsty byly v předchozích dvou týdnech v kraji rekordní a nemocnice jsou i kvůli tomu na hraně kapacit. Chybí zejména personál. Nemocnicím v kraji se péči o nemocné daří zatím zajišťovat i díky pomoci dobrovolníků.

„Péče o covidové pacienty je významně náročnější, protože potřebujete minimálně 1,5 až dvojnásobek personálu, co normálně," uvedl ředitel nemocnice v Jilemnici Jiří Kalenský. Dnes ráno bylo ve čtyřech páteřních nemocnicích v kraji 461 pacientů s covidem, z nichž 124 potřebovalo intenzivní a 266 akutní péči. Z 658 lůžek vyčleněných pro covidové pacienty jich bylo volných 197.

Aktuálně je v kraji přes 9000 takzvaně aktivních případů, což jsou i pozitivně testovaní bez příznaků. Za středu přibylo 752 nakažených, to je o 113 méně než před týdnem. Z regionů kraje je aktuálně nejhorší situace na Českolipsku, jež bylo před tím v kraji dlouhodobě nejlepší. Za posledních sedm dnů tam v přepočtu na 100 tisíc obyvatel přibylo přes 900 nakažených. Naopak nejnižší přírůstek má podle tohoto přepočtu Liberecko se 741 případy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZHKH

Štítky koronavirus, Liberecký kraj, testování, COVID-19, nemocnice, pacient, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirem v Libereckém kraji za rok onemocněl každý sedmý  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.