Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na nový pavilon nemocnice si kraj půjčí 1,3 miliardy korun. Splácet bude deset let

Liberecký kraj si na výstavbu Centra urgentní medicíny půjčí 1,3 miliardy korun. Splatit je chce do deseti let po vyčerpání úvěru, poslední splátku by tak měl dát v roce 2036. Dalších 380 milionů korun přidá kraj ze svého. Nyní bude kraj hledat banku která mu peníze půjčí. Stavět se má příští rok.

„Konečným termínem pro předložení nabídek od bank je 30. listopad, jejich vyhodnocení je plánováno na leden 2022. Předpokládaný termín pro uzavření úvěrových smluv je březen 2022, a to po schválení úvěrových smluv zastupitelstvem kraje," řekl náměstek hejtmana pro ekonomiku Zbyněk Miklík (Piráti), který materiál do zastupitelstva předkládal. Kraj počítá s čerpáním úvěru v letech 2022 až 2025, od roku 2026 by ho pak deset let měl rovnoměrně splácet.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) bude úvěr kvůli snížení rizika rozdělen do dvou tranší - 700 milionů by mělo být úročeno fixní sazbou a zbylých 600 milionů pohyblivým úrokem odvozeným od tříměsíční mezibankovní sazby PRIBOR. Ručit chce kraj za úvěr pouze svými příjmy, nikoli majetkem.

Úvěr chce kraj mít splacený v roce 2036. „Je plánován tak, aby zásadně nezatížil ostatní důležité položky krajského rozpočtu a neomezil sociální služby, školství, kulturu, životní prostředí ani dopravu," řekl hejtman s tím, že kraj nyní hledá banku, která by úvěr poskytla.

Na financování projektu se budou podílet také města Liberec a Turnov, která spolu s Libereckým krajem největší zdravotnické zařízení v kraji vlastní. Přispěje i sama nemocnice a využít plánuje kraj také evropské dotace.

Centrum urgentní medicíny

Výstavbu nového Centra urgentní medicíny v Liberci připravuje Krajská nemocnice Liberec už přes deset let, náklady se odhadují na 3,4 miliardy korun včetně DPH. Nemocnice nový objekt nutně potřebuje. Chybí jí jednotný příjem i centrální laboratoře, ale také dostatečný prostor k parkování. Práci zdravotníků navíc komplikuje roztříštěnost areálu. Nemocnice působí ve 38 nemovitostech, z toho 14 je starších sta let, třeba pavilon chirurgie postavili před 80 lety. Nejmladší budovou je lékárna, i ta je stará přes 30 let. Od roku 1978 nemocnice nepostavila žádnou novou budovu, jen je opravuje případně rozšiřuje. Ještě letos by měla podle Půty nemocnice vypsat soutěž na dodavatele, aby stavba centra mohla v příštím roce začít.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KNL

Štítky ČR, hospodářství, správa, banky, stavby, nemocnice, úvěr, Liberecký, Liberecký kraj, lékařství, Martin Půta, Zbyněk Miklík, Česká pirátská strana, Starostové pro Liberecký kraj, Liberec, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na nový pavilon nemocnice si kraj půjčí 1,3 miliardy korun. Splácet bude deset let  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.