Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Liberecký rekordman chodí darovat krevní plazmu už dvanáct let. Beru to jako pomoc lidem, kteří ji potřebují každý den, říká Lukáš Pančík

PR článek

Na libereckou pobočku odběrového centra sanaplasma přišel Lukáš Pančík po tři sta padesáté. Krevní plazmu daruje pravidelně každý druhý týden už dvanáctým rokem. Do sanaplasmy jsem začal chodit, abych pomohl, říká rekordman. Při jubilejním 350. odběru ho personál ocenil dárkovým balíčkem a pamětní mincí. 

Do sanaplasmy zavítal pan Lukáš Pančík poprvé v jednadvaceti letech. „Zaujalo mě, že se z plazmy dělají léky pro nemocné, třeba i děti, které se s nemocí už rodí. Darování plazmy mi tak přijde velmi užitečné,” vysvětlil dárce, který pracuje jako nástrojář. „Beru to jako pomoc lidem, kteří ji potřebují vlastně každý den,“ dodává.

Nenahraditelná látka zachraňující životy

Krevní plazma je složka krve, jež spolu s vodou obsahuje také bílkoviny, vitamíny, minerály a enzymy důležité pro lidské tělo. Odebraná krevní plazma se používá k výrobě léků, které jsou životně důležité i pro spoustu lidí v Česku. 

„Krevní plazma má opravdu velmi široké využití, vyrábějí se z ní například léky pro pacienty s poruchou krevní srážlivosti, pacienty po těžkých popáleninách nebo pro pacienty s těžkými poruchami imunity, dále pak léky na léčbu po těžkých dopravních nehodách, šokových stavů, traumat apod.,” vysvětluje vrchní sestra centra sanaplasma Kateřina Stránská.

Díky odběru vím, jak je na tom můj zdravotní stav

Krevní plazma je přitom natolik unikátní, že se nedá průmyslově vyrobit. „Jedinou nadějí lidí, kteří jsou odkázáni na léky vyrobené z plazmy, je dostatečný počet dárců,” vysvětluje Stránská. „Ideálně takových srdcařů, jakým je pan Lukáš Pančík,” dodává s úsměvem.

Liberecký rekordman chodí darovat plazmu pravidelně každé dva týdny, což je zároveň nejkratší interval, v jakém je možné odběr opakovat. „Do centra chodím už ze zvyku,” usmívá se Lukáš Pančík. „Líbí se mi, že pokaždé probíhá kontrola zdravotního stavu, takže přesně vím, jak na tom jsem,“ říká. 

Zdraví vždy na prvním místě

Krevní plazmu může darovat každý zdravý člověk ve věku 18 až 65 let, pro prvodárce je limitní věk 60 let. Podmínky pro darování jsou poměrně jednoduché„Základem je, aby se člověk při odběru cítil dobře a byl na něj připravený, tzn. najedený, odpočatý a dostatečně hydratovaný. Zdraví dárců je pro nás na prvním místě,” ujišťuje Stránská.

Zkušený zdravotní personál

V tomto ohledu jsou návštěvníci sanaplasmy v těch nejlepších rukou. O zdraví klientů se stará několik lékařů a sehraný tým zdravotních sester. „V Liberci působíme již třináct let a více než polovina zdravotnického personálu u nás pracuje od samého začátku. Naše sestřičky se vždy postarají o to, aby byl odběr co nejkomfortnější,” pochvaluje si manažer libereckého sanaplasma centra Lukáš Vocásek.

Za každý odběr (nejen) finanční příspěvek

Samotný odběr, kdy dárce leží na pohodlném křesle a může si číst, poslouchat hudbu nebo surfovat na internetu, trvá od 45 do 60 minut. Dárci pak mají nárok na kávu a menší občerstvení zdarma a finanční odměnu. Při první návštěvě obdrží dárce pět set korun, při druhém devět set a při každém dalším odběru sedm set korun.

Dárci, kteří nevyužijí okamžité finanční odměny, mají zákonný nárok na den placeného volna v zaměstnání a k tomu možnost snížit si základ daně o tři tisíce korun za každý odběr.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto sanaplasma

Štítky krevní plazma, dárcovství, sanaplazma, liberec, plazma, zdraví, Česko, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký rekordman chodí darovat krevní plazmu už dvanáct let. Beru to jako pomoc lidem, kteří ji potřebují každý den, říká Lukáš Pančík  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.