Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Varianta delta v Česku dominuje. Prokázala se u devadesáti procent vzorků

V Česku se šíří především varianta koronaviru delta, dříve nazývaná indická. V posledních dvou týdnech ji laboratoře odhalily u 80 až 90 procent z téměř 2200 vzorků. Ve dvou desítkách případů existuje podezření na zatím málo známou variantu delta plus, která byla v Česku dosud potvrzena v jediném případě.

Mezi 9. a 23. červencem bylo v Česku vyšetřeno pozitivních 2186 vzorků, u kterých experti určili konkrétní variantu viru. „Na základě kombinovaných dat z celogenomové sekvenace a diskriminačního PCR lze konstatovat, že varianta delta dominuje na celém území ČR, a to z 80 až 90 procent," uvádí Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Druhou nejčastější variantou nového koronaviru byla varianta alfa, dříve označovaná jako britská. Zastoupena byla ve 12 procentech vzorků. Další dvě mutace, beta a gama, odhalily testy vždy u méně než jednoho procenta vzorků.

Kromě klasické varianty delta laboratoře zachytily 20 vzorků, které mohou odpovídat variantě delta plus. Vzorky zachytila laboratoř z Karlovarského kraje a odeslala je na celogenomovou sekvenaci, která podezření buď definitivně potvrdí, nebo vyvrátí.

Nová varianta delta plus se v Evropě vyskytla poprvé letos v dubnu v Anglii. V Česku byla dosud potvrzena pouze u jedné ženy z Jihomoravského kraje. Podle SZÚ klinická praxe prozatím neposkytuje dostatečná data o tom, jak se chování nové mutace liší od původní delta varianty.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královehradeckého kraje

Štítky delta, koronavirus, covid, vzorky, Česko, varianta Delta viru SARS-CoV-2, laboratoř, Státní zdravotní ústav, Evropa, Anglie, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Varianta delta v Česku dominuje. Prokázala se u devadesáti procent vzorků  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.