Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Testování ve školách odhalilo minulý týden v Libereckém kraji čtyři nakažené

Testování ve školách odhalilo v minulém týdnu v Libereckém kraji čtyři pozitivní případy nákazy covidem-19 na třech školách. Výsledky dnešního druhého kola zatím známé nejsou. Do základních škol v Libereckém kraji chodí téměř 41 600 dětí a dalších bezmála 15 800 je na těch středních. V kraji jsou na dvou školách třídy, kde žáci musí zůstat doma kvůli výskytu koronaviru v rodinách, který odhalily testy o víkendu. Protože byly děti z těchto rodin před tím dva dny ve škole, tak tyto třídy šly do karantény, řekl po jednání Krizového štábu Libereckého kraje ředitel krajské hygienické stanice Vladimír Valenta.

Testy přes víkend odhalily v Libereckém kraji 16 nových případů nákazy koronavirem, z toho 13 v neděli. Za uplynulý týden bylo víc případů jen ve čtvrtek, kdy jich laboratoře potvrdily 14. Za posledních sedm dní tak v kraji na 100 tisíc obyvatel připadá podle Valenty 14 nově nakažených. Hygienici se snaží šíření covidu předcházet, sami aktivně vyhledávají a oslovují ty, kdo se vracejí z rizikových oblastí a upozorňují je na povinnou izolaci a PCR testování. „V průběhu prázdnin to bylo 6519 lidí, kteří byli takto kontaktováni," řekl Valenta. K tomu provedli hygienici přes prázdniny 750 kontrol na akcích a také kolem 500 kontrol jednotlivců ve spolupráci s policií.

Ve školách je zhruba 64 procent pedagogů i nepedagogických pracovníků plně očkováno, řekl náměstek hejtmana pro školství Dan Ramzer (ODS). Mezi školami jsou ale velké rozdíly, zatímco třeba na waldorfské škole v Semilech se nechala očkovat jen zhruba třetina pracovníků, na strojní a elektrotechnické průmyslovce v Liberci je pročkovanost více než 90procentní. „Kolik studentů se nechalo očkovat, budeme vědět v říjnu," dodal Ramzer.

Zahájení nového školního roku podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera (ODS) mírně zvýšilo zájem o očkování, i proto zatím zůstávají v provozu velkokapacitní očkovací centra, která provozují páteřní nemocnice v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Semilech a Jilemnici a také léčebna respiračních onemocnění ve Cvikově. „Termín očkování by měli lidé po registraci dostat do týdne," řekl Richter. Do hůře dostupných oblastí navíc vyjíždí mobilní tým záchranné služby, který očkuje jednodávkovou vakcínou Janssen. Podali už 155 dávek.

Zdravotníci v Libereckém kraji zatím aplikovali bezmála 453.600 dávek vakcíny, kompletní očkování má v krajiskoro 225.800 lidí, to je přes 51 procent z 441.820 obyvatel kraje. „Kompletní očkování má přes 60 procent obyvatel starších 12 let," doplnil Richter. Kraj už se podle něj připravuje na aplikaci třetích dávek vakcíny v domovech pro seniory a sociálních zařízeních, očkování by mělo začít 20. září. „Většina těch vakcín už by ale měla směřovat k praktickým lékařům," dodal Richter.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky správa, koronavirus, Liberecký kraj, COVID-19, Vladimír Valenta, očkování, Krajská hygienická stanice, Vladimír Richter, vakcína, Dan Ramzer, ODS, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testování ve školách odhalilo minulý týden v Libereckém kraji čtyři nakažené  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.