Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj se stane akcionářem nemocnic v Jilemnici a Semilech, zaplatí 188 milionů

Liberecký kraj se stane třetím akcionářem společnosti MMN (dříve Masarykova městská nemocnice), která provozuje nemocnice v Jilemnici a Semilech. MMN dosud vlastnily jen města Semily a Jilemnice. Jejich zastupitelstva vstup kraje do MMN už dříve schválily a dnes podmínky transakce za bezmála 187,5 milionu korun odsouhlasili také krajští zastupitelé. Bez účasti kraje tak zůstane už jen jablonecká městská nemocnice.

MMN patří mezi čtyři páteřní nemocniční zařízení v Libereckém kraji a ambicí vedení kraje je propojení a spolupráce všech. „Tím, že budeme mít vliv ve všech nemocnicích, znamená, a potvrdilo se i během krize (koronavirové), že bude jednodušší domlouvat spoustu věcí, které jdou napříč nemocnicemi," řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). Po úterním rozhodnutí krajských zastupitelů bez účasti kraje zůstane už jen jablonecká městská nemocnice. „Teoreticky bychom chtěli, pokud by to bylo možné, i Jablonec. Tam s tím zatím jablonecké zastupitelstvo nesouhlasilo," dodal Richter. Ve vztahu k liberecké nemocnici je kraj většinovým a k českolipské jediným vlastníkem.

V MMN získá Liberecký kraj ještě letos 16,75procentní podíl, Jilemnici se sníží z 65 na 54,11 procenta a Semily přijdou skoro o šest procent akcií. Nově budou mít podíl 29,14 procenta. Kraj za nákup akciových podílů včetně úroků zaplatí v osmi ročních splátkách dohromady 154,5 milionu korun a dalších bezmála 33 milionů korun přidá na investice MMN. Jilemnice i Semily peníze získané od kraje za akcie nechají MMN k dispozici na rozvoj a přidají k tomu ze svých rozpočtů ještě dalších více než devět milionů.

MMN tak na investice dostane do roku 2028 v této transakci přes 196,7 milionu korun, další peníze chce na připravované projekty získat z evropských dotací. „Počítáme s výstavbou tří objektů. V jednom bude urgentní příjem, bude tam přestěhována ortopedie a rozšířené jednotky intenzivní péče. Bude tam i přistávací plocha pro helikoptéry, protože ji v rámci změny územního plánu musíme přestěhovat," řekl již dříve ředitel společnosti MMN Jiří Kalenský. V Jilemnici by měla být soustředěna akutní péče, areál v Semilech, který rovněž čeká modernizace, bude sloužit pro následnou a rehabilitační péči.

MMN je nejvýznamnější zdravotnické zařízení na Semilsku a poskytuje standardní nemocniční péči přibližně 100 tisíc obyvatel své spádové oblasti, kam kromě Semilska patří i části Jablonecka, Vrchlabska, Novopacka a Jičínska. Akciová společnost MMN spojila od ledna 2017 původně městské nemocnice v Semilech a Jilemnici. Jde o zařízení s 279 lůžky.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Jilemnice

Štítky ČR, správa, nemocnice, Liberecký, Jilemnice, Semily, Liberecký kraj, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, Vladimír Richter, akcie, ODS, okres Semily, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj se stane akcionářem nemocnic v Jilemnici a Semilech, zaplatí 188 milionů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.