Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zájem o očkování klesá, očkovací centra budou otevřená v omezeném režimu

Zájem o očkování proti koronaviru klesá. přesto zůstanou velká očkovací centra otevřená, i když v omezeném režimu. Novináře o tom informoval krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter po jednání krizového štábu.

Očkovací centra zůstanou otevřená také kvůli třetí dávce. V kraji zatím třetí dávku vakcíny dostalo 110 lidí, což je dané i tím, že časový odstup od druhé dávky musí být nejméně osm měsíců. V kraji to zatím splňuje jen asi 3000 očkovaných. „My si myslíme, že zájem časem poroste. I proto naše očkovací místa ve všech zařízeních, která v tuto chvíli provozujeme, zůstávají otevřená. Omezují pouze čas, ve kterém očkuji, přesněji řečeno dny a čas, tak aby samozřejmě nezela prázdnotou," uvedl radní.

V Jablonci a České Lípě se očkuje jen dvakrát v týdnu

Největší očkovací centrum v kraji, které je vedle krajského úřadu v Liberci, zatím provoz omezilo jen mírně. „Jednou za tři týdny nemáme otevřeno o víkendu, jinak jsme v provozu každý den," uvedl Václav Řičář, mluvčí Krajské nemocnice Liberec (KNL), která toto očkovací centrum provozuje. V nemocnicích v Jablonci a Česká Lípa očkují dvakrát v týdnu a od 18. října z pěti na tři dny omezí provoz svého očkovací centra nemocnice v Jilemnici na Semilsku. Na začátku června lékaři za týden aplikovali v kraji i přes 28 000 vakcín, za poslední týden jich bylo podle údajů na webu ministerstva zdravotnictví zhruba 1800.

Podle Richtera si už také zjišťovali, jaký bude zájem o třetí dávku vakcíny mezi klienty a pracovníky v sociálních zařízeních, kam patří třeba i domovy pro seniory. V nich by mělo očkování začít někdy v polovině října. Richter odhaduje, že o třetí dávku bude mít zájem přes 5000 až 6000 lidí ze sociálních zařízení.

V kraji si alespoň jednu dávku vakcíny nechalo aplikovat zhruba 241 000 lidí, což je 62,6 procenta obyvatel starších 12 let.

Radní zároveň uvedl, že nejnižší proočkovanost - na zhruba 31 procentech, je ve věkové kategorii 12 až 15 let. Kolem 45 procent je mezi lidmi ve věku od 25 do 34 let. „Jinak je přes 50 procent," uvedl Richter. Nejvyšší je u lidí nad 70 let, zhruba 85procentní.

Krajský hygienik Vladimír Valenta uvedl, že denně v kraji přibývá do 20 nově potvrzených případů koronaviru. Sedmidenní incidence na 100 000 lidí je na 18 nových případech a na krajské úrovni je jedna z nejnižších v zemi. Vývoj ale podle Valenty naznačuje nárůst. „Čísla se pomalu postupně zvyšují a vzhledem k situaci v celé České republice si myslím, že brzy budeme následovat čísla, která jsou ve zbytku republiky nebo v okolních krajích," uvedl Valenta. Hlavní šíření nákazy se podle něj odehrává na školách. „Máme několik menších ohnisek," dodal. Podle něj je ale zatím uzavřeno jen několik tříd, nákazu koronavirem testy potvrdily na pěti či šesti školách. Průběh onemocnění je u většiny nemocných v kraji mírný. Primář ARO KNL Dušan Morman uvedl, že v liberecké nemocnici je ve standardní péči šest pacientů s covidem a ani jeden ve vážném stavu.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky správa, koronavirus, Liberecký, očkování, očkovací centrum, Vladimír Richter, vakcína, Krajská nemocnice Liberec, Vladimír Valenta, COVID-19, Česká Lípa, Jablonec, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Já vás lovínkuju :-D

Středa, 6. října 2021, 00:04Odpovědět

6. října: Redaktor si šlehnul čtvrtou dávku

Úterý, 5. října 2021, 15:40Odpovědět

5. října: Zájem o očkování klesá, očkovací centra budou otevřená v omezeném režimu

Úterý, 5. října 2021, 15:39Odpovědět

4. října: V kraji začalo očkování třetí dávkou. Zájem je mezi zdravotníky i veřejností

Úterý, 5. října 2021, 15:39Odpovědět

Zájem o očkování klesá, očkovací centra budou otevřená v omezeném režimu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.