Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Třetí dávku nově dostávají také klienti domovů pro seniory

Očkování třetí dávkou začalo také v domovech pro seniory v Libereckém kraji. Zájem o posilující dávku mají nejen klienti ale také zaměstnanci.

Už v pondělí dostalo vakcínu zhruba 140 klientů a zaměstnanců Domu seniorů v Liberci na Františkově, který je největším zařízením svého druhu v Libereckém kraji. Naočkováni již byli také klienti a zaměstnanci v Domově pro seniory Vratislavice nad Nisou. O třetí dávku projevily zájem tak dvě třetiny zaměstnanců a klientů, řekla ředitelka Eva Stehlíková.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví už zdravotníci v Libereckém kraji aplikovali více než 470 000 dávek vakcíny. Ukončené očkování má 235 650 lidí, to je něco přes 53 procent z 441 890 obyvatel kraje. Třetí, posilující dávku vakcíny zatím dostalo 1778 lidí.

Na Františkově dostali první senioři a zaměstnanci vakcínu proti koronaviru 12. ledna. Podle ředitele domova Jana Gabriela teď dostali třetí dávku všichni zaměstnanci a klienti, kteří byli očkováni v první vlně. „S výjimkou tří klientů, kteří na tom nejsou zdravotně dobře. Pokračovat budeme v listopadu tak, jak nám to postupně nabíhá, mělo by to být dalších asi 120 dávek. Budeme se do toho snažit zahrnout i spolupracující organizace, abychom oočkovali všechny v sociálních službách," řekl. Podle Gabriela dál přibývá i zaměstnanců, kteří se nechávají očkovat, takže aktuálně má v zařízení očkování proti koronaviru 85 procent klientů a zaměstnanců.

Také v domově ve Vratislavicích je podle ředitelky vysoká proočkovanost. „Z 96 klientů nejsou očkováni jen tři, vakcínu tvrdošíjně odmítají a zatím ani nebyli na covid pozitivní, takže tam je to riziko nákazy velké," řekla Stehlíková. U zaměstnanců je podle ní proočkovanost o něco nižší, ze 72 pracovníků není deset očkovaných. Třetí dávku dostalo 78 lidí, z toho 48 bylo klientů a 30 zaměstnanců. Za měsíc budou očkovat dalších 30 lidí, navíc je podle ředitelky v příštích týdnech čeká i očkování proti chřipce. Koronavirus se podařilo domovu zatím zvládnout bez pomoci zvenčí.

Podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera (ODS) by mělo třetí dávku v pobytových sociálních zařízeních v Libereckém kraji dostat zhruba 5000 ze 6000 lidí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding HK

Štítky sociální, koronavirus, očkování, Liberec, senioři, domov důchodců, domov pro seniory, Liberecký kraj, vakcína, Eva Stehlíková, Jan Gabriel, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Františkov (Velké Kunětice), Vladimír Richter, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetí dávku nově dostávají také klienti domovů pro seniory  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.