Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Šíření koronaviru v Libereckém kraji výrazně zrychlilo, nakažených je dvakrát více než o týden dřív

Šíření koronaviru v Libereckém kraji značně zrychlilo, za poslední týden přibylo 251 nově potvrzených případů, o týden dříve jich bylo 111. Denní přírůstky jsou nyní vyšší než ještě před měsícem za celý týden a čtvrtečních 78 nových případů je nejvíc za jeden den od začátku května. Takzvané incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel, je v Libereckém kraji na hodnotě 60. Před týdnem bylo incidenční číslo 25 nových případech.

Onemocnění má u většiny nakažených žádný nebo mírný průběh. Případy vyžadující hospitalizaci je zatím schopná pojmout krajská nemocnice v Liberci. „Máme 12 pacientů s covidem, jeden je na jednotce intenzivní péče," řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář. Poslední úmrtí s covidem ministerstvo zdravotnictví v Libereckém kraji eviduje před měsícem.

Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) uvedl, že i přes relativně příznivou situaci začne vedení kraje od příštího týdne znovu pravidelně sledovat lůžkové kapacity v nemocnicích. Podle hejtmana lze očekávat, že i tady bude nakažených přibývat a tlak na nemocnice poroste. „Nemyslím si, že se nám tahle nemoc bude nějakým zázrakem vyhýbat," řekl. Nově zjištěných případů v posledních dnech znatelně přibývá ve všech okresech kraje. Na Jablonecku v mezitýdenním srovnání vzrostlo incidenční číslo ze 17 na 79 nových případů, na Liberecku z 34 na 64, na Semilsku z 30 na 57 a na Českolipsku z 12 na 41.

S třetí dávkou vzrostl v Libereckém kraji zájem o očkování proti koronaviru. Za poslední týden dostalo dávku vakcíny 4245 lidí, což je skoro dvakrát více než o týden dříve. Posilující třetí dávku si nechalo zatím dát v kraji 3642 lidí a z nich takřka 2500 lidí za poslední týden. Od začátku letošního roku zdravotníci v kraji podali 472 816 dávek vakcín, očkovali 239 920 lidí, což je 54,3 procenta obyvatel kraje. Očkování má ukončeno 236 027 lidí, z toho 6774 lidí má jednodávkovou vakcínu Janssen a 229 255 lidí podstoupilo očkování některou z dvoudávkových očkovacích látek.

Očkuje se stále ve všech očkovacích centrech, i když provoz některých je omezený jen na některé dny. Bez předchozí registrace je možné vakcínu dostat ve velkokapacitním centru vedle Krajského úřadu v Liberci a v krajské nemocnici v České Lípě. Očkování třetí dávkou začalo i v domovech seniorů. V pondělí dostalo vakcínu zhruba 140 klientů a zaměstnanců Domu seniorů v Liberci na Františkově, který je největším zařízením svého druhu v Libereckém kraji. V úterý očkovali klienty a zaměstnance také v Domově pro seniory Vratislavice nad Nisou. „O třetí dávku projevily zájem tak dvě třetiny zaměstnanců a klientů," řekla ředitelka Eva Stehlíková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, Liberecký kraj, covid, epidemie, COVID-19, vakcína, nemocnice, Krajská nemocnice Liberec, Martin Půta, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Starostové pro Liberecký kraj, Liberec, Eva Stehlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šíření koronaviru v Libereckém kraji výrazně zrychlilo, nakažených je dvakrát více než o týden dřív  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.