Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Počet pacientů s covidem v nemocnicích v Libereckém kraji se zdvojnásobil. Omezte kontakty, vyzval primář

Počet pacientů s koronavirem v nemocnicích v Libereckém kraji se od minulého týdne téměř zdvojnásobil. Zatímco minulé pondělí se ve čtyřech páteřních nemocnicích starali o 43 pacientů s covidem, dnes už jich ráno bylo 84, nejvíc v Liberci. Ještě rychleji ale přibývá nemocných ve vážném stavu, zatímco před týdnem jich na jednotkách intenzivní péče a ARO leželo šest, dnes je jich podle informací z Krizového štábu Libereckého kraje už 17, tedy téměř trojnásobek.

„Bohužel Krajská nemocnice Liberec a jablonecká nemocnice jsou už nuceny přistoupit k omezování plánované operativy, protože si potřebují uvolnit lůžka pro covidové pacienty zejména na jednotkách intenzivní péče. Jilemnická a českolipská nemocnice ještě ne, ale ani tam se tomu nevyhnou," řekl po jednání krizového štábu primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení liberecké nemocnice Dušan Morman. Doporučil v rodinách omezit kontakty školních dětí s příbuznými staršími 55 let. „Už to není 65+, protože věkový medián těch, co jsou hospitalizovaní, se snižuje," upozornil.

Počet nakažených v Liberecké kraji roste, i když v zemi je na tom kraj po Karlovarském nejlépe. Na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 418 nových případů nákazy, nejhůř je na tom Semilsko bezmála s 442 případy na 100 tisíc obyvatel. Za poslední týden laboratoře v kraji odhalily 1851 nových případů koronaviru. Podle ředitele krajské hygienické stanice Vladimíra Valenty se bude situace dál zhoršovat, pozitivně vychází více než deset procent provedených testů.

„Nárůst je dán zejména ohnisky ve školním prostředí, my v současné době máme 71 škol zasažených koronavirem, v nich jsou necelé tři stovky pozitivních a zhruba 2500 osob, které jsou v karanténách. Žádná škola z našeho rozhodnutí uzavřená není, nicméně zasaženo máme asi 170 tříd od mateřských škol, přes základní po střední," doplnil Valenta. Vzhledem k plánovanému testování v příštích dvou týdnech není podle něj nutné uzavírat školy. Rodiny by podle něj ale měl zvážit ve větší míře očkování u dětí starších 12 let, kde to je možné. Proočkovanost je tam zatím nízká.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) řešil dnes krizový štáb rozvoz antigenních testů do škol, které by měly za týden a následující pondělí testovat neočkované žáky a studenty. „Vypadá to, že to na nějakou dobu bude poslední plošné testování, protože těmito testy se vyprázdní zásoba Správy státních hmotných rezerv," dodal hejtman.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Plzeňského kraje

Štítky nemocnice, správa, koronavirus, Liberecký kraj, COVID-19, pacient, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, Vladimír Valenta, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Správa státních hmotných rezerv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet pacientů s covidem v nemocnicích v Libereckém kraji se zdvojnásobil. Omezte kontakty, vyzval primář  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.