Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice v kraji odkládají operace. Připravují se na nápor pacientů s covidem

Všechny páteřní nemocnice v Libereckém kraji od soboty 27. listopadu omezí elektivní péči. To znamená odklad všech operací, které odložit jdou. Péči omezují kvůli očekávanému zvýšenému počtu pacientů s koronavirem. Rozhodnutí o omezení péče vydal hejtman Martin Půta.

Jeho rozhodnutí se týká nemocnic v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Jilemnici. Po dobu stavu nouze nemocnice upraví provoz tak, aby prostorově, personálně a organizačně zajistily potřebnou péči pacientům s akutní koronavirovou nákazou a dalšími nemocemi či život ohrožujícími stavy, které vyžadují okamžitou léčbu.

„Počet intenzivních lůžek je na svém limitu. Vzhledem k tomu, že epidemiologické předpovědi nejsou dobré, omezujeme plánované operační výkony tak, aby nedošlo k vyčerpání maximální krizové kapacity v Libereckém kraji,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Dnes ráno bylo ve čtyřech páteřních nemocnicích 130 pacientů s covidem, z nich intenzivní péči potřebovalo 38. Před týdnem bylo 110 hospitalizovaných a ve vážném stavu 26 lidí. Nejvíce covidových pacientů má liberecká nemocnice, 20 potřebuje intenzivní péči a dalších 36 je na lůžkách s podporou dýchání. „Situace nás dotlačila do toho, že musíme sáhnout k omezování chirurgické péče, zejména péče, která vyžaduje delší pobyty na intenzivních lůžkách po zákrocích," řekl mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář. „Je to velmi těžká situace, protože pacienti, kteří nemají covid, potřebují péči stejně jako ti pacienti s covidem. Proto uděláme vše pro to, abychom tu péči udrželi v co nejpřijatelnějším rozsahu," dodal.

Podle údajů z Libereckého kraje je maximální krizová kapacita čtyř páteřních nemocnic 531 lůžek. Využitelných tak je ještě 401 z nich a z toho 78 pro intenzivní péči. Za nejhoršího stavu, v polovině letošního března, se nemocnice v kraji staraly o 500 pacientů s covidem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky nemocnice, odklad operací, Liberecký kraj, covid, pacient, COVID-19, Martin Půta, Krajská nemocnice Liberec, Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Jilemnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v kraji odkládají operace. Připravují se na nápor pacientů s covidem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.