Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Velká testovací místa v Libereckém kraji zůstanou o Vánocích zavřená

Velká testovací místa provozovaná páteřními nemocnicemi v Libereckém kraji budou o Vánocích i na přelomu roku zavřená. Mimo provoz budou také očkovací centra a v provozu nebude ani krajská registrační telefonní linka. V současné době se na PCR test čeká v kraji jeden až dva dny, řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). Některá místa mají ale rezervační systém zaplněný i na týdny dopředu.

„Lidé v testovacích centrech a v očkovacích centrech pracují s obrovským nasazením už více než rok, v nemocnicích se očkovat ani testovat nebude, i jejich pracovníci si potřebují vybrat volno. Vánoce a období závěru roku by měly být chvílemi, kdy můžeme aspoň na okamžik zpomalit uspěchaný čas a užít si kouzlo svátečního klidu bez starostí a s těmi, kteří jsou nám nejbližší. Dopřejme to i zdravotníkům. Právě oni si odpočinek zaslouží po těžkém roce víc než kdokoliv jiný," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Před vánočními návštěvami v rodině doporučují odborníci se preventivně otestovat. „Samozřejmě každý si může udělat samotest a je to to nejjednodušší, co může udělat. Všem to vřele doporučuji před návštěvou blízkých, zejména seniorů," doplnil Richter.

Epidemie koronaviru je v Libereckém kraji sice na ústupu, v rámci Česka je ale situace druhá nejhorší. Za posledních sedm dní připadalo v úterý v kraji na 100 tisíc obyvatel 758 nový případů koronaviru, víc nakažených hlásí jen Vysočina. V nemocnicích v Libereckém kraji se starali o 171 pacientů s koronavirem, z toho 40 bylo ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče a ARO. Podle primáře anesteziologicko-resuscitačního oddělení největší Krajské nemocnice Liberec Dušana Mormana nebyl nikdo z pacientů na ARO liberecké nemocnice očkovaný a jejich průměrný věk je 48 let.

I kdy se teď situace zlepšuje a počty nakažených klesají, zdravotníci a hygienici další vlnu nákaz očekávají v lednu a únoru, protože se přes svátky lidé setkávají a cestují po celé republice. Hrozí také rozšíření nové varianty omikron, která je podle dosavadních studií asi šestkrát nakažlivější než současná delta. Zřejmě před ní také méně chrání imunita po prodělání nemoci a očkování. V Libereckém kraji už omikron laboratoře potvrdily v pěti případech, Mormam proto doporučuje třetí posilující dávku očkování, která odolnost zvyšuje.

Bezplatně nyní mohou podstoupit dva PCR testy měsíčně lidé s dokončeným očkováním proti covidu-19. Pět PCR testů měsíčně pojišťovna hradí lidem mladším 18 let, lidem s jednou dávkou očkování a lidem s kontraindikací k očkování. Od 22. listopadu se testy na koronavirus až na výjimky neuznávají jako covidový certifikát. V provozovnách služeb, v restauracích, na kulturních či sportovních akcích se lidé musejí prokázat dokončeným očkováním nebo potvrzením o prodělání covidu v posledních šesti měsících. Negativní PCR či antigenní test se uznává například pro návštěvy nemocnic nebo zařízení sociálních služeb, využít v tomto případě ale nelze samotesty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, koronavirus, testování, Liberecký kraj, centra, Vánoce, nemocnice, Vladimír Richter, PCR Test, očkování, ODS, Krajská nemocnice Liberec, Martin Půta, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Velká testovací místa v Libereckém kraji zůstanou o Vánocích zavřená  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.