Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Za týden v Libereckém kraji poprvé přibylo přes deset tisíc nákaz covidu

Za předchozích sedm dnů v Libereckém kraji přibylo 10 278 nově potvrzených případů koronaviru, to je nejvíc za bezmála dva roky trvání této epidemie. Dosavadním maximem bylo 8171 nově nakažených z předchozího týdne. Incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dnů na 100 tisíc lidí, stouplo z 1847 na 2323. Naopak dál klesá zájem o očkování proti koronaviru, za předchozích sedm dnů byl nejnižší od konce října loňského roku.

Opět ale začalo přibývat pacientů s koronavirem v nemocnicích. Podle údajů z krajského úřadu bylo ve čtvrtek v kraji hospitalizováno 115 pacientů s covidem, o týden dříve jich bylo 99. Za nejhoršího stavu v polovině března loňského roku bylo hospitalizovaných s koronavirem 500. Znatelně stoupl za poslední týden v kraji počet nakažených ve vážném stavu. Intenzivní péči na oddělení ARO či JIP potřebovalo ve čtvrtek 24 koronavirových pacientů, o týden dříve jich bylo 11. Za poslední týden v souvislosti s covidem zemřelo deset lidí, o týden dříve 11.

Nejvíc nakažených v přepočtu na obyvatele je aktuálně v kraji na Semilsku, kde je 2434 nových případů za sedm dnů na 100 tisíc lidí, o týden dříve tam bylo incidenční číslo na hodnotě 2208. Na Liberecku sedmidenní incidence stoupla ze 1720 na 2420, na Českolipsku z 1805 na 2202 a na Jablonecku z 1835 na 2109.

Z tohoto týdne je nový rekordní přírůstek za den, v úterý bylo laboratorně potvrzeno 2196 případů koronaviru. Více než 2000 nově nakažených za den bylo dosud jen ve středu minulého týdne, kdy jich bylo 2130.

Nadále vysoký je počet zjištěných případů ve školách. „Školy si zavírají provozy často samy v rámci domluvy se zřizovatelem, případně kombinují ředitelské volno a naše rozhodnutí. Školy komunikují a nemáme problém se domluvit na optimální variantě," řekla krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová. K čtvrtku evidovali hygienici na školách 182 případů, před týdnem jich bylo 172. Minimálně jeden případ mělo 125 škol, o dva méně než před týdnem. V karanténě je aktuálně přes 3350 dětí a učitelů a 187 tříd, což je obdobné jako před týdnem.

Za předchozích sedm dnů zdravotníci očkovali 7656 lidí, to je zhruba o 2500 méně než o týden dříve a o 6000 méně než před dvěma týdny. Nadále výrazně převažují zájemci o třetí dávku, za poslední týden se na počtu očkovaných v kraji podíleli skoro z 81 procent. Posilující dávku si nechalo dát zatím skoro 152 tisíc lidí, což je přes 34 procent obyvatel kraje. Alespoň jednu dávku očkování má v kraji přes 271 tisíc lidí, tedy přes 61 procent z 442.160 obyvatel kraje. Kvůli nižšímu zájmu už třeba nemocnice v Jablonci nad Nisou zkrátila provoz svého očkovacího centra.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding KHK

Štítky ČR, koronavirus, Liberecký kraj, omikron, covid, COVID-19, pacient, Nemocnice Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za týden v Libereckém kraji poprvé přibylo přes deset tisíc nákaz covidu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.