Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V loňském roce ubylo v liberecké nemocnici nových dárců krve. Zřejmě kvůli covidu

, aktualizováno 17. března 2022, 6:00

Nových dárců krve mělo transfuzní oddělení liberecké krajské nemocnice loni nejméně za poslední roky. Přišlo jich 435, což bylo skoro o 160 méně než v roce 2020 a o 125 méně než v roce 2019. Za loňským nižším počtem byla zřejmě covidová pandemie.

„Je možné, že to bylo tou covidovou vlnou, protože když si teď sledujeme počet prvodárců za měsíce leden, únor, březen, tak vidíme, že zase začínají chodit," řekla primářka transfuzního oddělení Renata Procházková.

Ročně podle ní potřebují v nemocnici zhruba 500 až 600 nových dárců. „Není jich nikdy dost, protože všichni jsme smrtelní, migrujeme za prací, partnery a podobně," dodala. Podle ní ale zatím neorganizují žádné hromadné náborové akce nových dárců mimo transfuzní oddělení. „Na to nejsme zavedení. Jsme možná trochu konzervativní, ale dárci jsou zvyklí chodit k nám. Podle našeho názoru tady mají lepší komfort, lepší hygienické podmínky a zatím jsme toto nepotřebovali," uvedla Procházková.

První zkušenost s darováním krve podle ní navíc ovlivňuje, zda bude nový dárce ochotný přijít znovu darovat krev. V Liberci z nově příchozích dárců se zhruba tři čtvrtiny stanou pravidelnými přispěvateli. „Což si myslím, že je velice pěkné," dodala Procházková.

Celkem má oddělení v evidenci kolem 7000 dárců, pravidelně z nich chodí darovat krev zhruba 5 000. Loni v liberecké nemocnici provedli přes 9 700 odběrů krve a dalších 2 800 odběrů dodala ke zpracování nemocnice v České Lípě. V Liberci loni navíc měli i 4 500 odběrů plazmy. „Takže celkově prošlo našim transfuzním oddělením zhruba 17 000 odběrů v roce 2021, což je asi o 1 200 odběrů více než v roce 2020," řekl primářka.

Odebraná krev se využívá nejen pro pacienty v liberecké nemocnici, ale i pro okolní spádové. „My asi 40 procent transfuzních přípravků posíláme mimo krajskou nemocnici Liberec," dodala primářka. Podle ní směřují hlavně do nemocnic v České Lípy a Jablonci, v menší míře i do Tanvaldu a Turnova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Liberec, darování krve, Krajská nemocnice Liberec, Česká Lípa, dárce krve

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V loňském roce ubylo v liberecké nemocnici nových dárců krve. Zřejmě kvůli covidu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.