Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecká nemocnice dostala čtyři nabídky na stavbu nového pavilonu. Teď bude vybírat vítěze

Krajská nemocnice Liberec dostala čtyři nabídky na výstavbu centra urgentní péče za více než dvě miliardy korun v jejím areálu. Vyhodnocování potrvá zřejmě týdny. Výstavba se tak po deseti letech příprav znovu přiblížila, maximální stanovená cena je 2,2 miliardy korun bez daně.

„Nabídky se budou vyhodnocovat po formální a věcné stránce," řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář. Jednou z podmínek soutěže bylo, že maximální stanovená cena za stavbu je 2,2 miliardy korun bez DPH. S ohledem na vyhodnocování soutěže mluvčí neuvedl, v jaké výši jednotlivé nabídky byly a zda tuto podmínku splňovaly.

Nemocnice, jež je největší v Libereckém kraji, připravuje výstavbu centra urgentní péče už déle než deset let. Práce by měly začít ještě letos a pokud nenastanou komplikace, tak by měly být hotové v roce 2025. Jako první přijde na řadu parkovací dům pro 330 aut s novým energetickým centrem pro celou nemocnici. Až na něj bude areál připojený, začne stavba nemocničního pavilonu, který bude mít na délku zhruba 120 metrů, na šířku asi 40 metrů a 27 metrů do výšky. Budou v něm operační sály, laboratoře i lůžková část.

Nemocnice podle generálního ředitele Richarda Lukáše nový pavilon potřebuje, péče je roztříštěna do 37 budov. „Průměrné stáří našich budov je prakticky sto let, a v tom my provozujeme naprosto špičkovou technologii a provádíme špičkové výkony," řekl. Centrum urgentní medicíny je podle něj první etapou modernizace největší krajské nemocnice a mělo by řešit to, co chybí především, a to je kvalitní urgentní příjem. „Řeší i řadu improvizací, protože například řada operačních sálů je dnes v místech, kde byly dřív pokoje nebo dokonce kanceláře. Jen laboratoře máme v pěti objektech," dodal.

Celkové náklady včetně projektové přípravy, vybavení a parkovacího domu se odhadují bezmála na 3,5 miliardy korun. Z velké části je zaplatí Liberecký kraj, který se zavázal na projekt poskytnout 2,2 miliardy korun. Z toho 800 milionů korun dá ze svého rozpočtu a 1,3 miliardy korun si půjčil od Komerční banky, která nabídla nejlepší podmínky. „Musím říct, že jsou lepší, než jsem předpokládal," řekl již dříve hejtman Martin Půta. Úvěr je rozdělený na dvě části a kraj ho nemusí vyčerpat celý. Použít musí nejméně 700 milionů, které se budou úročit fixní sazbou 2,698 procenta. U zbylých 600 milionů je pohyblivý úrok daný tříměsíční mezibankovní sazbou PRIBOR (aktuálně 4,73 pct) sníženou o 0,251 procenta. Kraj dostal ještě nabídky od České spořitelny a UniCredit bank a jednal také s Evropskou investiční bankou, další nabídky ale nebyly tak výhodné.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, nemocnice, stavby, Liberec, Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, pavilon, Martin Půta, Evropská investiční banka, UniCredit, Komerční banka, Česká spořitelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Monika Švarcová

Hlavně konečně vyřešte parkování. Nemocnice uprostřed města a málo parkovacích míst. To mělo být řešeno už před 20. lety!!! Staří nemocní lidé jezdí po městě a hledají místo k zaparkování.

Středa, 6. dubna 2022, 06:40Odpovědět

Liberecká nemocnice dostala čtyři nabídky na stavbu nového pavilonu. Teď bude vybírat vítěze  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.