Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Semilská nemocnice bude mít rehabilitační ústav. Ortopedie se přesune do Jilemnice

Bílý pavilon v semilské nemocnici čeká rekonstrukce, vznikne tam léčebný ústav zaměřený na rehabilitace. Budou do něj přijíždět i pacienti z okolí, v Libereckém kraji je totiž nedostatek rehabilitačních lůžek.

„Úplné nebo částečné rekonstrukce se postupně dočkají všechny pavilony. Největší stavební akcí je nyní oprava tzv. Bílého pavilonu, kde vyroste odborný léčebný ústav pro rehabilitaci. Jsem za to upřímně rád, jelikož podobná instituce v Libereckém kraji prozatím chyběla. Pacienti nyní musí k následné rehabilitaci cestovat do jiných měst a obcí, jako jsou Hostinné či Lázně Bělohrad,“ uvedl Vladimír Richter, člen rady kraje pro resort zdravotnictví.

V kraji chybí rehabilitační lůžka

Podle Richtera dojde k rozšíření rehabilitační péče, která v místě již funguje. V Libereckém kraji je v přepočtu na 100 tisíc obyvatel málo rehabilitačních lůžek oproti celorepublikovému průměru, informoval v tiskové zprávě Filip Trdla, mluvčí Libereckého kraje.

Ve zrekonstruovaném Bílém pavilonu v Semilech bude k dispozici 46 lůžek následné rehabilitace a 23 lůžek pro časnou rehabilitaci. „Chtěl bych zdůraznit, že kapacita současných 75 lůžek následné ústavní péče a celý rozsah ambulantních služeb zůstane zachován. Stávající oddělení ortopedie máme pak v plánu přesunout do Jilemnice,“ dodal radní Richter.

Rehabilitační centrum nebude sloužit jen semilské oblasti, podle radního do něj budou přijíždět i pacienti z Liberce, Jablonce nad Nisou nebo České Lípy. „Je to po dohodě se všemi nemocnicemi,“ doplnil.

V tuto chvíli se začíná s projektováním stavby, rekonstrukce by měla být zahájena nejdříve koncem příštího roku. Rehabilitační péče bude zaměřena na celkové spektrum všech možných diagnóz. Poslouží pacientům s potřebou rehabilitace pohybového aparátu nejen po plánovaných ortopedických výkonech, ale především pacientům s neurologickými diagnózami.

Další úpravy v areálu

V semilské nemocnici se plánují i další úpravy. Vedle rekonstrukce Bílého pavilonu čeká rozsáhlá oprava Nový pavilon, Hlavní pavilon se dočká menších změn. Celková cena za rekonstrukce v areálu nemocnice je zhruba 250 milionů korun.

V přízemí vzniknou například moderní rehabilitační ambulance, první patro bude sloužit pro robotickou, digitální i klasickou rehabilitaci hospitalizovaných pacientů. Součástí modernizace semilského areálu je i přestěhování klinických laboratoří s významným důrazem na rozvoj mikrobiologie. Nově vzniknou centrální šatny pro zaměstnance v Bílém i Novém pavilonu, dodal Trdla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto nemjil.cz/semily

Štítky Liberecký kraj, Semily, Jilemnice, nemocnice, rehabilitace, léčba, ústav, rekonstrukce, stavba, pavilon, pacient, Vladimír Richter, Hostinné, Lázně Bělohrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Semilská nemocnice bude mít rehabilitační ústav. Ortopedie se přesune do Jilemnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.