Aktuálně

Atraktivní, ale těžký los pro Jablonec. Ve čtvrtfinále poháru přivítá Slavii více...

Tygři ustáli nápor Třince a vrátili se na druhé místo tabulky více...

Při požáru zachránil liberecký hasič Roman Kostelňák dítě, dostal medaili HZS více...

Dívenka nastoupila v Jablonci cestou na hudebku do špatného autobusu, pomohli strážníci více...

Čeká nás zatažený víkend s přeháňkami. Teploty půjdou nahoru více...

Policie zná příčinu diskotéky na Bílém Kameni. Šlo o závadu na mrazícím zařízení více...

Asfaltové hřiště na Králově Háji čeká proměna. Nadchnout má děti i jejich dozor více...

Prales na Ještědu se rozroste o 4,5 hektaru. Spolek vyjde výkup na milion více...

Pohotovosti převezmou zdravotní pojišťovny. O všechny v kraji ale nestojí více...

Špatné skladování potravin a nečistoty. Hygienické stanice opět kontrolují stravovací zařízení

Autoři | Foto pixabay.com

Během pandemie koronaviru se Krajská hygienická stanice Libereckého kraje zaměřovala především na kontroly dodržování mimořádných opatření. Letos se mohla vrátit ke své obvyklé činnosti, při kontrolách v prvním čtvrtletí nejčastěji narazila na špatné skladování potravin a nedostatečnou hygienu.

Pověřené osoby provedly celkem 123 kontrol ve stravovacích provozovnách v rámci běžného státního zdravotního dozoru. Hygiena uložila 26 pokut v celkové hodnotě 93 000 korun a v jednom případě zakázala používání nejakostní pitné vody z individuálního zdroje, uvedla v tiskové zprávě Zuzana Balašová, tisková mluvčí KHS LK. 

Špatné skladování potravin je častým prohřeškem

„Bohužel musím konstatovat, že se při kontrolách opakovaně setkáváme s výraznými nedostatky, a to zejména při skladování potravin. Konkrétně mám na mysli především zamrazování většího množství hotových pokrmů a chlazených výrobků. Nacházíme potraviny s prošlým datem použitelnosti i minimální trvanlivosti," popsala Alena Patková, řídící odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání.

Podle Patkové se v provozovnách často setkávají i s nedostatečou hygienou. „Novým provozovatelům často chybí znalosti z hlediska platných právních předpisů, zejména pokud jde o vybavení konkrétního typu provozovny s ohledem na nabízený sortiment," dodala. 

Z nedostatečné hygieny může vzniknout onemocnění

Nejčastěji vznikají v důsledku špatné hygieny onemocnění bakteriálního původu, přenášejí se právě potravinami. Důležitá je i osobní hygiena zaměstnanců.

Onemocnění se obecně projevují nevolností, zvracením, průjmy a zvýšenou teplotou. Příznaky se nedostaví bezprostředně po konzumaci jídla, ale za několik hodin až dnů.

„S každou surovinou živočišného původu je třeba zacházet tak, jako kdyby původce nákazy obsahovala. Před a po každé manipulaci je nutné si důkladně mýt ruce a použité náčiní," informovala Balašová. 

Bakterie se v teplém počasí množí rychleji.
V případě nahlášení zdravotních potíží následuje kontrola hygienické stanice v provozovně.

Pro úplné došetření případu je ale nutné, aby osoby s příznaky onemocnění vyhledaly svého lékaře. „Lékař zajistí odběr biologického materiálu. Jedině tak je možné spojit výsledky z našeho šetření, které představuje odběr vzorku vody v případě, že je provozovna napojena na studnu, odběr vzorků hotových pokrmů, výrobků a vzorky stěrů z pracovních ploch a náčiní, a tím jednoznačně prokázat původce, zdroj a cestu přenosu nákazy“, vysvětlila Patková s tím, že k podobným kontrolám dochází stále častěji. 

Nebezpečné hračky

Hygienické stanice však neprovádí kontroly jen u stravovacích zařízení. Ve zmíněném období zaměstnanci provedli 22 kontrol u výrobců, dovozců a na tržnicích. 
„Zaměřili se zejména na ověření správnosti příslušné dokumentace a značení dozorovaných výrobků," uvedla Balašová. 

Pracovníci dále kontrolovali stažení 10 výrobků, které byly vyhlášeny jako nebezpečné, z trhu. „Jednalo se převážně o plastové hračky – panenky a nafukovací hračky (obsah nadlimitního množství esterů kyseliny ftalové v měkčených částech)," sdělila mluvčí. 

Na tržnicích v Libereckém kraji zachytili celkem 33 kusů těchto nebezpečných předmětů. Ty byly okamžitě staženy z prodeje a za jejich prodej uložili zaměstnanci pokutu v celkové výši 1 000 korun.

„Tyto výrobky vrácené do regálů a opět nabízené k prodeji jsme našli jen velmi sporadicky, což je pro nás příjemné zjištění," uvedla Alena Machková, vedoucí odd. předmětů běžného užívání. 

„V souladu s celostátní prioritou Ministerstva zdravotnictví se letos dále zaměříme na výskyt aromatické látky Lilial používané zejména v parfémech, která byla označena nařízením Evropského parlamentu a Rady za látku toxickou pro reprodukci a bylo zakázáno její používání," uzavřela Machková. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Liberecký kraj, hygienická stanice, zdraví, dozor, kontrola, restaurace, hygiena, jídlo, Krajská hygienická stanice, skladování, pandemie covidu-19, Evropský parlament

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.