Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Špatné skladování potravin a nečistoty. Hygienické stanice opět kontrolují stravovací zařízení

Během pandemie koronaviru se Krajská hygienická stanice Libereckého kraje zaměřovala především na kontroly dodržování mimořádných opatření. Letos se mohla vrátit ke své obvyklé činnosti, při kontrolách v prvním čtvrtletí nejčastěji narazila na špatné skladování potravin a nedostatečnou hygienu.

Pověřené osoby provedly celkem 123 kontrol ve stravovacích provozovnách v rámci běžného státního zdravotního dozoru. Hygiena uložila 26 pokut v celkové hodnotě 93 000 korun a v jednom případě zakázala používání nejakostní pitné vody z individuálního zdroje, uvedla v tiskové zprávě Zuzana Balašová, tisková mluvčí KHS LK. 

Špatné skladování potravin je častým prohřeškem

„Bohužel musím konstatovat, že se při kontrolách opakovaně setkáváme s výraznými nedostatky, a to zejména při skladování potravin. Konkrétně mám na mysli především zamrazování většího množství hotových pokrmů a chlazených výrobků. Nacházíme potraviny s prošlým datem použitelnosti i minimální trvanlivosti," popsala Alena Patková, řídící odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání.

Podle Patkové se v provozovnách často setkávají i s nedostatečou hygienou. „Novým provozovatelům často chybí znalosti z hlediska platných právních předpisů, zejména pokud jde o vybavení konkrétního typu provozovny s ohledem na nabízený sortiment," dodala. 

Z nedostatečné hygieny může vzniknout onemocnění

Nejčastěji vznikají v důsledku špatné hygieny onemocnění bakteriálního původu, přenášejí se právě potravinami. Důležitá je i osobní hygiena zaměstnanců.

Onemocnění se obecně projevují nevolností, zvracením, průjmy a zvýšenou teplotou. Příznaky se nedostaví bezprostředně po konzumaci jídla, ale za několik hodin až dnů.

„S každou surovinou živočišného původu je třeba zacházet tak, jako kdyby původce nákazy obsahovala. Před a po každé manipulaci je nutné si důkladně mýt ruce a použité náčiní," informovala Balašová. 

Bakterie se v teplém počasí množí rychleji.
V případě nahlášení zdravotních potíží následuje kontrola hygienické stanice v provozovně.

Pro úplné došetření případu je ale nutné, aby osoby s příznaky onemocnění vyhledaly svého lékaře. „Lékař zajistí odběr biologického materiálu. Jedině tak je možné spojit výsledky z našeho šetření, které představuje odběr vzorku vody v případě, že je provozovna napojena na studnu, odběr vzorků hotových pokrmů, výrobků a vzorky stěrů z pracovních ploch a náčiní, a tím jednoznačně prokázat původce, zdroj a cestu přenosu nákazy“, vysvětlila Patková s tím, že k podobným kontrolám dochází stále častěji. 

Nebezpečné hračky

Hygienické stanice však neprovádí kontroly jen u stravovacích zařízení. Ve zmíněném období zaměstnanci provedli 22 kontrol u výrobců, dovozců a na tržnicích. 
„Zaměřili se zejména na ověření správnosti příslušné dokumentace a značení dozorovaných výrobků," uvedla Balašová. 

Pracovníci dále kontrolovali stažení 10 výrobků, které byly vyhlášeny jako nebezpečné, z trhu. „Jednalo se převážně o plastové hračky – panenky a nafukovací hračky (obsah nadlimitního množství esterů kyseliny ftalové v měkčených částech)," sdělila mluvčí. 

Na tržnicích v Libereckém kraji zachytili celkem 33 kusů těchto nebezpečných předmětů. Ty byly okamžitě staženy z prodeje a za jejich prodej uložili zaměstnanci pokutu v celkové výši 1 000 korun.

„Tyto výrobky vrácené do regálů a opět nabízené k prodeji jsme našli jen velmi sporadicky, což je pro nás příjemné zjištění," uvedla Alena Machková, vedoucí odd. předmětů běžného užívání. 

„V souladu s celostátní prioritou Ministerstva zdravotnictví se letos dále zaměříme na výskyt aromatické látky Lilial používané zejména v parfémech, která byla označena nařízením Evropského parlamentu a Rady za látku toxickou pro reprodukci a bylo zakázáno její používání," uzavřela Machková. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, hygienická stanice, zdraví, dozor, kontrola, restaurace, hygiena, jídlo, Krajská hygienická stanice, skladování, pandemie covidu-19, Evropský parlament

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špatné skladování potravin a nečistoty. Hygienické stanice opět kontrolují stravovací zařízení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.