Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Akcionáři liberecké nemocnice schválili zvýšení limitní ceny na stavbu centra urgentní medicíny

Akcionáři Krajské nemocnice Liberec (KNL) schválili zvýšení limitní ceny pro zakázku na výstavbu centra urgentní péče v libereckém areálu na 3,2 miliardy korun. Původně byla maximální přípustná cena o miliardu nižší. Novou soutěž by nemocnice chtěla vyhlásit do konce června.

O  výsledcích valné hromady informoval mluvčí KNL Václav Řičář. Vedení Liberce, který je menšinovým spoluvlastníkem nemocnice, původně navrhovalo vypsání soutěže bez stanovení limitní ceny. Liberečtí zastupitelé tím chtěli snížit riziko, že by se museli uchazeči vyloučit, jako se to stalo v první soutěži. Liberecký kraj jako většinový vlastník to ale odmítl. Podle hejtmana Martina Půty by to bylo nebezpečné. „Ta maximální cena je především ochranou nemocnice a akcionářů před nějakou nepřiměřenou cenovou nabídkou, kterou bychom potom asi neuměli financovat. Ta zakázka je velká, takovou stavbu neumí dodat každý dodavatel, to znamená, že konkurence je omezená," řekl již dříve hejtman. 

Předchozí výběrové řízení vypsané loni v listopadu musela nemocnice zrušit, protože žádná nabídka nebyla pod maximální stanovenou cenou 2,2 miliardy korun. Čtyři obdržené nabídky byly v rozmezí od 2,984 do 3,191 miliardy.

Petr Moos, který má projekt modernizace na starost, před měsícem uvedl, že novou limitní cenu 3,2 miliardy korun stanovili na základě analýzy trhu. Z ní nemocnice usuzuje, že nabízené ceny by se měly pohybovat v rozmezí od 2,97 do 3,18 miliardy korun. Novou soutěž chce nemocnice vyhlásit ještě v červnu, podle Řičáře by ji rádi uzavřeli na konci letních prázdnin. „Ve zrušené zakázce padlo 300 dotazů. Všechny jsme zodpověděli, takže předpokládám, že poté, co byl navýšen limit ceny, tak by ta zakázka mohla proběhnout bez větších komplikací," dodal mluvčí.

Centrum urgentní medicíny nemocnice nutně potřebuje

Nemocnice, která je největší v Libereckém kraji, připravuje výstavbu centra urgentní péče už déle než deset let. Nemocnici chybí jednotný příjem i centrální laboratoře, ale také dostatečný prostor k parkování. Práci zdravotníků navíc komplikuje roztříštěnost areálu.

Nemocnice působí ve 37 nemovitostech, z toho 14 je starších sta let, třeba pavilon chirurgie postavili před 80 lety. Od roku 1978 nemocnice nepostavila žádnou novou budovu, jen je opravuje, případně rozšiřuje. Většinovým vlastníkem KNL je kraj, menšinovými akcionáři města Liberec, Turnov a Frýdlant.

Nákladnou stavbu z velké části zaplatí Liberecký kraj, který se zavázal na projekt poskytnout 2,2 miliardy korun. Z toho 800 milionů korun dá ze svého rozpočtu a 1,3 miliardy korun si půjčil od Komerční banky. Zhruba 300 milionů by měl kraj podle Půty na stavbu dostat z evropských fondů, chce ale s ministrem zdravotnictví jednat také o dalších možnostech financování. Na financování projektu se bude podílet také sama Krajská nemocnice Liberec a města Liberec, Turnov a Frýdlant, která jsou spoluvlastníky nemocnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky ČR, nemocnice, stavby, Liberec, Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, soutěž, Martin Půta, projekt, Petr Moos, Frýdlant, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Mazgal

Opět se ukazuje to samé. Opět zakázku získá nějaká velká firma, která vydělá na živnostních a firmách! 1/již dávno měl být u nemocnice parkovací dům 2/ nemocnice si měla nechat zpracovat projekt a vypsat výběrové řízení na jednotlivé práce, aby se do výběrového řízení mohly přihlásit i menší firmy a živnostníci => že nemocnice si měla platit vlastní stavební dozor, který by vše kordinoval a řešil.

Sobota, 25. června 2022, 23:55Odpovědět

Akcionáři liberecké nemocnice schválili zvýšení limitní ceny na stavbu centra urgentní medicíny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.